Foredragsholdere

Samiske kirkedager byr på et spennende program med inspirerende foredragsholdere fra ulike fagfelt og tradisjoner.

Dagfinn Høybråten

Dagfinn Høybråten tilhører et sjeldent selskap av politikere som har satt varige spor etter seg – mannen bak røykeloven har drevet fram et av de viktigste tiltakene for folkehelsen i Norge i moderne tid og vet noe om hva det koster å stå for noe man tror på, drive det gjennom tross motstand, og ikke minst vise alle oss andre hva det er mulig å oppnå med kunnskap, målrettet arbeid og utholdenhet! 

Høybråten har lang toppledererfaring fra politikk, forvaltning og internasjonale organisasjoner, og vet hva det vil si å sette seg klare mål basert på kunnskap, bygge et lag for å få resultater og holde ut i stormen til målene er nådd. 
Han var helseminister i to perioder, men har også vært arbeids- og sosialminister og statssekretær i Finansdepartementet. Internasjonalt sto han i en årrekke i spissen for den globale vaksinealliansen Gavi som siden 2000 har reddet mer enn 17 millioner barns liv gjennom tilgang til barnevaksinering i fattige land. 
I sin offentlige tjeneste har han ledet Norges trygdeforvaltning, vært rådmann og direktør i Kommunenes sentralforbund. Etter tiden som statsråd, stortingsrepresentant og partileder for Kristelig Folkeparti, var Høybråten generalsekretær for Nordisk Ministerråd og senere for Kirkens Nødhjelp. Fra 2018 til 2023 ledet han den stortingsoppnevnte kommisjonen som gransket fornorskningen av samer, kvener, norskfinner og skogfinner.

 

Mari Valjakka

Mari Valjakka er en skoltesamisk prest fra Finland. Siden 2015 har hun jobbet som samisk prest i Evangelisk-lutherske kirken i Finland. De siste to årene har Mari arbeidet som prosjektkoordinator for prosjektet Samene i kirken. Prosjektet handlet om sannhets- og forsoningsprosessen mellom Evangelisk-lutherske kirken i Finland og den samiske befolkningen.  

Mari Valjakka brenner for økumenikk, urfolkssaker og klima. Hun leder Verdens kirkeråds urfolksreferansegruppe og er en del av Climate Justice Policy Task Force-gruppen i Det lutherske verdensforbund. 

 

Johan Máhtte Skum

Johan Máhtte Skum er utdannet kirkemusiker, og en av de første samiske kirkemusikerne som ble vigslet til kantortjeneste i Den norske kirke. Johan Máhtte jobber nå som rådgiver i Samisk kirkeråd, i Den norske kirke. Hans interesseområde er samisk kirkemusikk, -salmesang og -tradisjonsmusikk. Johan Máhtte har vært med på å planlegge gudstjenestene til Samiske kirkedager 2013, 2017 og 2022 (2021) og 2025. Under årets Samiske kirkedager inviterer Johan Máhtte til salmesangstund lørdag 28. Juni. 

 

Lovisa Mienna Sjöberg

Lovisa Mienna Sjöberg er forsker og førsteamanuensis ved VID vitenskapelige høgskole i Tromsø, med ansvar for presteutdanningen. Hun disputerte i 2018 ved Universitetet i Oslo med avhandlingen "Att leva i ständig välsignelse. En studie av sivdnidit som religiös praxis". 

Sjöbergs forskning fokuserer på åndelige tradisjoner og praksiser i Sápmi, samisk fortellertradisjon, tro i hverdagen og samisk historie i relasjon til kirken. Hun har tidligere arbeidet ved Sámi allaskuvla/Samisk høgskole som prosjektleder, høgskolelektor og førsteamanuensis. 

Hennes publikasjoner inkluderer både vitenskapelige og populærvitenskapelige artikler og bokkapitler på svensk, norsk, engelsk og nordsamisk. Hennes fremste forskningsinteresser er konstruktiv teologi, gjerne relatert til den skapelseskrisen vi befinner oss i, samt samisk kirkehistorie.  

 

 

Fredrik Juul

Fredrik Juul er prost og sokneprest i Malå-Sorsele pastorat i Svenska kyrkan. Han er også kontraktsprost i Södra Lapplands kontrakt. I nesten 25 år har han arbeidet som prest i ulike menigheter langs Vindelälven i det umesamiske området, og gjennom dette har han lært mye om samisk kirkeliv og samiske spørsmål. 

Under kirkedagene skal han dele sine erfaringer om tilbakeføringen av Christina Catharina Larsdotter til kirkegården i Malå i mai 2024. 

 

 

Kaisa Huuva

Kaisa Huuva har sin tilhørighet i Gabná sameby, Kiruna kommune og i Stockholm. I over 20 år har hun arbeidet i en rekke organisasjoner med å styrke og verne samisk kultur- og samfunnsliv, inkludert det samiske kirkelivet. Hun har lenge engasjert seg i spørsmål om samisk selvbestemmelse, forsoning og dekolonisering. 

Kaisa arbeider med et forskningsprosjekt der hun undersøker samisk varig tilstedeværelse i svenske bosetter-koloniale landskap. 

 

Ida-Maria Marakatt

Ida-Maria Marakatt er født i 1983. Hun vokste opp i Saivomuotka. Hun har sine samiske røtter i det karesuandosamiske området og i det sjøsamiske området i Lyngen, Nord-Troms. 

Ida-Maria har drevet med duodji siden tenårene og har lært på tradisjonelt vis fra eldre generasjoner. Hun har utdanning fra Samernas utbildningscentrum i Jokkmokk, hvor hun studerte «Dipmaduodji» med nordlig innretning. Ida-Maria behersker de fleste myke teknikker. Å få skape med garn, og spesielt båndveving, ligger hennes hjerte nærmest. 

I dag bor hun med familien sin i Idivuoma. Familien tilhører Lainiovuoma sameby, hvor de driver med reindrift. Ida-Maria driver sitt eget duodji-foretak. Hun tar bestillingsoppdrag, holder kurs og workshops, samt selger ferdige duodji-produkter og materialer. Kjernen i Ida-Marias duodji er det tradisjonelle håndverket, men hun skaper også andre ting, som for eksempel kirketekstiler. 

 

Vesa Orassalo

Vesa Orassalo er 24 år gammel og kommer fra Näätämö. Han studerer for tiden til å bli grunnskolelærer i Rovaniemi, med en plan om å returnere nordover etter endt studietid.

Hele livet har han tilbrakt mye tid i naturen, og jakt og fiske er en livsstil for ham. Mens han har ferdes i naturen, har han fått se og oppleve mange unike øyeblikk, noe som har inspirert han til å begynne med fotografering. Rype og laks er spesielt viktige for han, og dette er noe som er med på å forme livet hans. 

 

Beklager, men vi kan ikke finne din posisjon pga instillingene i nettleseren din. Du må tillate autolokasjon for å kunne benytte denne funksjonaliteten:

Se instruksjoner for din nettlester under:

Internet explorer

Internet options / Privacy / Location / klikk på "Clear sites"

Chrome

Settings / Advanced / Priacy and security / Content settings / Location -> Fjern "kirken.no" fra blokkert-lista

Firefox

Options / søk etter "location" / settings / Fjern "Kirken.no" fra blokkert

Safari

Settings for this website / Location -> "Allow"