- Tenkte egentlig å bli lokfører

Han har vært prostiprest med kappellanfunksjon i Ottestad de siste åra. Nå begynner Morten Stensberg som sokneprest i Furnes i Ringsaker prosti.

Toginteressen har han fortsatt, den nye soknepresten i Furnes. Foto: Privat

Mortens fortelling:

En høstkveld i 1980 så jeg stjernehimmelen over Hamar Vest og fikk en opplevelse av at Gud eksisterer og jeg skal bli prest. Underlig, for egentlig tenkte jeg på å bli lokfører som faren min. Jeg ble født i 1966 på Hamar. Gift med Anne 26 år gammel. Fire voksne unger har det blitt, samt to barnebarn.

I løpet av konfirmanttida ble jeg med klubb og ten-sing. Foreldrene mine var medlemmer i kirka, men ikke akkurat hyppige gudstjenestebesøkere. Moren min var med i kirkering på Hamar Vest, og derfor solgte jeg lodd til inntekt for bygging av Storhamar kirke på begynnelsen av 1970-tallet. Selv ble jeg med i klubbarbeid i “bomberommet” i Storhamar kirke på 1980-tallet og tensingkoret Praising på Ynglingen.

Jeg begynte på MF høsten 1988. Før det hadde jeg jobbet et år i en menighet på Vestlandet og hatt siviltjeneste i Mellomkirkelig Råd for Den norske kirke.  Der ble jeg etter hvert assistent for generalsekretær Trond Bakkevig i to år (1991-93), og jobbet spesielt med å følge opp prosjekter som Mellomkirkelig Råd støttet i Sør-Afrika. 

18. desember i 1994 ble jeg ordinert til prest av Rose i Hamar domkirke. Et halvt år senere kom vi til Tangen i Stange. Det var juni 1995 og jeg hadde fått stillingen som kapellan. Å komme etter Ole Johs Huuse, føltes som å hoppe etter Wirkola, jeg kunne verken spille gitar, synge eller dirigere kor, vi var to ganske forskjellige prester. De første 3-4 årene som prest var forferdelig slitsomme, jeg gikk i tåka i lang tid før det endelig løsnet og jeg begynte å finne meg selv som menneske og prest. Det var ikke like enkelt å være prest og ha familie, det føltes som om alle ville å ha min oppmerksomhet og mitt nærvær - og jeg følte meg dratt i alle retninger.

I august 20222 begynte jeg i Ottestad menighet  og i Hamar Domprosti som prostiprest. Det har vært to år hvor jeg har hatt hovedansvaret for konfirmantene i Ottestad og ellers gått inn der det har vært behov for det. I fjor hadde jeg rundt 60 begravelser i domprostiet.  Men heldigvis har jeg ikke hatt konfirmantene alene, den oppgaven har jeg har delt med menighetspedagog Ranya S Karlsen.

Møtet ble et vendepunkt 

Til Ottestad kom jeg fra stillingen som sokneprest i Grue.  Der begynte jeg som vikar i februar 2017. Vi vurderte å flytte til Kirkenær, men valgte å bli boende der vi nå bor, midt mellom Stange og Tangen. På fem-og-et-halvt år kjørte jeg mellom 150 000 og 200 000 kilometer. Jeg trivdes veldig godt i Grue, og har kjent på at jeg ikke var helt ferdig der. Men nå er det Furnes som står for tur. Helt til det siste har jeg tenkt at det kom til å bli en retur til Grue eller ny oppstart i Vinger, slik ble det ikke. Furnes kom inn sånn fra siden for å si det sånn. Jeg traff Arne Svilosen, som har vært vikar i Furnes under generalforsamlingen til Presteforeningen i mars, han oppfordret meg til å søke Furnes, og slik ble det.

I april var jeg innom Furnes kirkegård, jeg måtte ta innover meg at det kunne bli mitt neste sted som prest. Det er vakkert der. Furnes er for meg turen over Steens kalkbrenneri fra Hamarsida og tilbake igjen. Sykkelturer gjennom et åpnet landskap med høstgule åkrer. Det er Høsbjør med utsikt sørover. Ikea og OBS, det er Jessnes. Også er Furnes alt det jeg ennå ikke vet noe om, mennesker som jeg kommer til å knyttet bånd til. Møter i gode dager og vonde dager. Praten over en kaffekopp rundt et bord. Kollegaer i Ringsaker som jeg får lov å jobbe sammen med.

Håper på tid til å møte mennesker

For meg er søndagens gudstjeneste bærebjelken i eget tros- og fromhetsliv. Utgangspunktet mitt er at mennesker som kommer til kirka i forbindelse med dåp, konfirmasjon, vigsel og gravferd, skal ha en opplevelse av å bli møtt.  Det er grunnleggende at vi som jobber i kirka formidler at vi har tid nok til å møte folk, de vi møter tror ikke alltid det, og opplever dessverre at det heller ikke alltid slik. Jeg håper likevel at jeg som prest i Furnes kan få litt mer tid til å møte mennesker, og kan bruke litt mindre tid på administrasjon og interne møter.  Kanskje jeg kan få meg et fast bord på IKEA eller OBS hvor mennesker kan sette seg ned med en kaffekopp og slå av en prat?  

-Ideelt sett handler et hvert møte med mennesker om å ta av seg på bena fordi stedet en står på er hellig grunn.

For meg er troen på at Gud har blitt menneske i Jesus Kristus det som mer enn noe annet gir retning og mening for livet og møtene med livets utfordringer. Alt liv, alt levd liv, er møtt av Gud fordi Gud er blitt menneske.

Oppstart på nytt sted

Forventingen til jobben jeg skal inn i handler om andres forventninger til meg, og mine egne forventninger. Med årene har jeg blitt mer realistisk i møte med egne forventninger om hva jeg skal rå med og få til.  Ikke sjelden opplever jeg at tjenesten som prest får meg til å kjenne at jeg nesten er hudløs og naken i møte med andre.

Troen er ingen rustning som gjør meg bedre rustet enn andre til å ta imot de slagene som livet påfører oss mennesker. Men troen gjør meg i stand til å leve med egen og andres sårbarhet. Jesus oppviser i evangeliene en blanding av sårbarhet og styrke, han flykter ikke unna andres smerte eller anklage, han forblir stående i det. For meg handler prestetjenesten om det, å bli stående i livet, med Kristus som eksempel.

Det viktige med oppstarten i Furnes er for meg å la den være en oppstart. Jeg kommer ikke til Furnes med et program, noen saker som menigheten skal hjelpe meg med å realisere. Snarere tvert om, oppstarten handler om å observere, bedømme og, når tiden er moden, handle.

Det handler om å finne en vei videre med andre i Ottestad.  Oppstarten skjer litt gradvis gjennom sommeren. Men første arbeidsdag er satt til 5. august. I kirka er det ofte sånn av gaven er en oppgave og oppgaven en gave.  

- Når mennesker kommer til kirka med et barn, et samliv, et avsluttet liv, overlater de noe dyrebart i våre hender.  De betror seg til oss, og ikke sjelden med en forventning om at vi verdsetter det de bringer med seg, og vårt svar er å ta imot, og løfte fram det de bærer med seg i tillit til at Gud møter oss midt i livet.

Togdrømmen lever

Jeg har aldri hatt fritidsproblemer. I oktober 2021 fikk vi oss en kongepuddeltispe, hun er en trofast turkamerat, og mange av mine mest kreative øyeblikk har jeg på tur sammen med henne. Kona mi, Anne, arvet ei hytte på Harasjøen etter foreldrene sine, den må tas vare på.

Ettersom jeg ble prest i stedet for lokfører, med i Norsk jernbaneklubb og driver med modelljernbane, så jeg er innom modelljernbaneforeningen på Hjellum nokså ofte.  Ellers liker jeg å lese, både skjønnlitteratur og dokumentar/fakta, skrive gjør jeg gjerne. I tillegg kommer alt det andre, slik som familie, venner, musikk og innimellom tid til å gjøre ingenting.

Beklager, men vi kan ikke finne din posisjon pga instillingene i nettleseren din. Du må tillate autolokasjon for å kunne benytte denne funksjonaliteten:

Se instruksjoner for din nettlester under:

Internet explorer

Internet options / Privacy / Location / klikk på "Clear sites"

Chrome

Settings / Advanced / Priacy and security / Content settings / Location -> Fjern "kirken.no" fra blokkert-lista

Firefox

Options / søk etter "location" / settings / Fjern "Kirken.no" fra blokkert

Safari

Settings for this website / Location -> "Allow"