Kunnskap og livskompetanse - om samarbeidet mellom kirke og skole

I et leserinnlegg i Glåmdalen i mars i år, fikk biskopen spørsmål om samarbeidet skole/kirke. Forfatteren av leserinnlegget var urolig for hva slags påvirkning barna møter. - Det er viktig at barn har kunnskap som favner om både egne og andres tro og tradisjoner, sier biskop Solveig Fiske i sitt svar.

Fra en visitas i Solør. Pilegrimsprest Arne Bakken i dialog med skolebarn

Her kan du lese biskopens svar på leserinnlegget:

En leser i Glåmdalen skrev et åpent brev til meg i avisa tirsdag 10. mars. Han stiller spørsmål etter et møte jeg hadde invitert til med skoleeiere, skoleledere, og ansatte i kirken i forbindelse med bispevisitas i Kongsvinger. Tema for møtet 4. mars 2015 var samarbeid mellom barnehage/skole og kirke. Avisleseren er i sitt innlegg urolig for hva slags påvirkning barna møter.

Utgangspunktet for et samarbeid mellom skole og kirke ligger i skolens lov- og planverk – og i skolens og kirkens felles mål om å styrke barnas livskompetanse. Det betyr at et eventuelt samarbeid skal inneholde formidling av kunnskap i tråd med skolens læreplan. Dette er både skole og kirke godt innforstått med. Det er viktig at skole og kirke møtes for å avklare både rammer og muligheter for samarbeid.

Skolen skal formidle kunnskap.  Kirkebyggene er en del av det enkelte lokalsamfunn og dets historie. Flere av kirkene er rike på kunstskatter, arkitektur og historie. Kunnskap om den lokale kirke er en vesentlig komponent i å forstå den lokale kultur og historie. Kirken har kompetanse innen musikk pedagogikk, kirkehistorie, kristendomskunnskap, og sorg og krisehåndtering. Kirkerommet åpner for en annen kunnskapsformidling enn klasserommet.

Selv om den enkelte av oss tilhører en bestemt religion eller livssyn, hender det at vi tar del i seremonier med venner eller familie som hører hjemme i en annen tradisjon f. eks i forbindelse med  gravferd, vielse og dåp.  I Hedmark og Oppland danner kirkerommet ramme for 94 % av gravferdene. For barn kan det være med å skape trygghet og mestring i møte med slike situasjoner dersom de på forhånd har fått vært inne i et kirkebygg, og lært noe om hva som skjer under slike seremonier.

Barn møter et mangfold av religion og livssyn allerede i klasserommet og i skolegården. Det er viktig at barn har kunnskap som favner om både egne og andres tro og tradisjoner. Samarbeid mellom skole og kirke kan bidra til å styrke barnas livskompetanse innenfor trygge og forutsigbare rammer i tråd med det lov- og planverk skolen forholder seg til.

Kontaktinformasjon for Hamar biskop og bispedømmeråd

Kontoret er åpent
mandag-fredag 09.00-15.00 (vi holder stengt 14. - 16. april ifm påsken)
Telefon +47 62 55 03 50 

 

 

 

 

 

Folkestadsgt. 52
2317 Hamar
Postboks 172
2302 Hamar
hamar.bdr@kirken.no

Fakturaadresse: 

Faktura sendes som EHF. Alternativt som pdf-faktura til vårt fakturamottak mb.12908@xledger.net (Merk: kun én faktura med vedlegg pr. e-post).

Org nr: 818 066 872
Ref: 2303101 + navn på bestiller

Pr. post:

Den norske kirke v/Hamar bispedømmeråd
Postboks 799 Sentrum
0106 Oslo

Vi ber om 30 dagers betalingsbetingelse. 

Ved vold og seksuelle overgrep
i kristen sammenheng:
kontakt Kirkelig ressurssenter
Tlf: 23 22 79 30
post@kirkeligressurssenter.no

Beklager, men vi kan ikke finne din posisjon pga instillingene i nettleseren din. Du må tillate autolokasjon for å kunne benytte denne funksjonaliteten:

Se instruksjoner for din nettlester under:

Internet explorer

Internet options / Privacy / Location / klikk på "Clear sites"

Chrome

Settings / Advanced / Priacy and security / Content settings / Location -> Fjern "kirken.no" fra blokkert-lista

Firefox

Options / søk etter "location" / settings / Fjern "Kirken.no" fra blokkert

Safari

Settings for this website / Location -> "Allow"