Foredragsholdere og kulturinnslag

Årets Stiftsdager byr både på faglig og kulturelt påfyll - i tillegg til samvær med gode kollegaer. Her følger en liten presentasjon av noen du får treffe på Stiftsdagene

Anne Hege Grung

Anne Hege Grung er professor i interreligiøse studier ved Det teologiske fakultet, Universitetet i Oslo. Hun har vært involvert i tros- og livssynsdialog i Norge siden begynnelsen av 1990-tallet som deltaker og forsker. Grung redigerte sammen med flere andre boka Dialogteologi på norsk som ble utgitt i 2016. Grung har særlig vært opptatt av kjønn og kvinners plass i tros- og livssynsdialogen, og har også forsket på hvordan religionsmøter preger forståelsen av kjønn og kvinner.  Forskjeller og likheter mellom kulturmøter og religionsmøter er et annet felt hun har vært opptatt av. Hun ledet arbeidet med å etablere en ny master ved UiO "Lederskap, etikk og samtalepraksis" som utdanner tros- og livssynsplurale "chaplains" og religiøse ledere også utenfor Den norske kirke. 

Anne Hege Grung. Foto: Rune Selnes, UiO

Lars Gule

Dr. art. i filosofi fra Universitetet i Bergen (2003), førsteamanuensis ved OsloMet – storbyuniversitetet, Institutt for internasjonale studier og tolkeutdanning. Han underviser om og forsker på blant annet islam, menneskerettigheter og har de senere år hatt et særlig fokus på ekstremisme.

Gule har tidligere vært generalsekretær i Human-Etisk Forbund (2000-2005) og er fortsatt opptatt av livssynspolitikk.

Lars Gule. Foto: Sonja Balci

Marta Axner Ims

Marta Axner Ims er prest og religionssosiolog. 2013 disputerte hun ved Uppsala Universitet på en doktoravhandling om religiøse aktørers deltakelse i svensk avisdebatt og har forsket om religion og medier, og religionens plass i offentligheten. Siden 2015 jobber hun som prest i Den norske kirke, og er siden 2019 sokneprest i Ringsaker.

Marta Axner Ims. Foto:privat 

Inge Eidsvåg og Morten Ljostad

Inge Eidsvåg var i mange år rektor ved Nansenskolen på Lillehammer. Nå er han forfatter og foredragsholder, men fremdeles med tilknytning til Nansenskolen.

Eidsvåg har redigert seks essaysamlinger og har selv skrevet 14 bøker, den siste har tittelen "I livets skole. Rapport fra en avgangselev" (2021).

Inge Eidsvåg har fått en rekke priser og utmerkelser, bl.a. Brobyggerprisen, Kulturprisen for Gudbrandsdalen, Dialogprisen og Kongens fortjenstmedalje.

Inge Eidsvåg. Foto:privat

Morten Jostad er dramatiker og skuespiller. Han har hatt oppførelser på de fleste norske institusjonsteatre. Jostad er særlig kjent for sine enmannsforestillinger, over blant annet Søren Kierkegaard, HC Andersen og Bjørnson. Denne gangen gjelder det Kristian Schjelderup. 

Kristian Schjelderup, Anders Wyller og pasifismen

Inge Eidsvåg var i mange år rektor ved Nansenskolen. I dette foredraget vil han vise hvilken rolle pasifismen spilte i Kristian Schjelderups liv, både før og etter krigen – og hvordan dette temaet fikk de to grunnleggerne til å gå hver sin vei. Spørsmålet om vold/ikkevold reiser også i dag viktige spørsmål, både i teologien og politikken.

Under åpen himmel

Teater om Kristian Schjelderups liv. En prøveforestilling med Morten Jostad.

Jostad er dramatiker og skuespiller. Hans spesiale er enmannsforestillinger. Nå ønsker han å nærme seg Kristian Schjelderup – en av grunnleggerne av Nansenskolen, fange på Grini, biskop i Hamar – for å nevne noe.

Men kan det bli teater av dette? Jostad forteller om sin arbeidsmetode og viser utdrag fra det planlagte stykket.

 

Andreas Vangen Andersen

Andreas Vangen Andersen er en norsk gitarist og multi-instrumentalist med utdanning fra Norges Musikkhøgskole. Til daglig er han aktiv i flere sjangere og konstellasjoner, med hovedfokus på improvisasjonsbasert musikk og krysning mellom ulike tradisjoner. Til tross for å være selvlært har han de siste årene etablert seg som en av de mest aktive utøverne på arabisk Oud i Norge og tar med seg denne til stiftedagene. Repertoaret han prestenterer vil bestå av kjente salmer og lokale religiøse folketoner transformert gjennom den eldgamle arabiske lutten og dens tilhørige musikalske tradisjon. 

Foto: Hans Olav Øvre 

Torbjørn Dyrud 

Torbjørn Dyrud har gitt ut to viseplater, den siste kom i 2018 og har tittelen "Under solga,gjennom regnet". Musikken på denne plata ble omtalt som en slags sakral visepop, en amerikana-inspirert Prøysen med en verbal pianist i midten. Låtene hans er personlige og ekte, tekstene er nære, varme, ettertenksomme, underfundige og observante. Sangene handler om kjærlighet og savn, jordbruk og håp, foreldreskap og årstider. Musikken lodder dypt og favner vidt og en kan fornemme kulturlandskapet og den store himmelen over flatbygdene i musikken han lager. 

Torbjørn Dyrud. Foto:JT Øverby

 

Beklager, men vi kan ikke finne din posisjon pga instillingene i nettleseren din. Du må tillate autolokasjon for å kunne benytte denne funksjonaliteten:

Se instruksjoner for din nettlester under:

Internet explorer

Internet options / Privacy / Location / klikk på "Clear sites"

Chrome

Settings / Advanced / Priacy and security / Content settings / Location -> Fjern "kirken.no" fra blokkert-lista

Firefox

Options / søk etter "location" / settings / Fjern "Kirken.no" fra blokkert

Safari

Settings for this website / Location -> "Allow"