Han håper det legges opp til en god prosess og diskusjon om kirkens strategi. Men det krever at alle nivåer i kirken prioriterer å engasjere seg i arbeidet.
-Å ha en strategi er viktig for å vite hvor vi skal og hvordan vi skal komme dit. Men det er ikke ordene i planen i seg selv som er viktig, men hva slags engasjement, visjoner, samtaler og handlinger som blir skapt, sa Sandaker-Nielsen fra talerstolen.
-Den kanskje vanskeligste jobben er å bli enige om hva som skal prioriteres opp og hva som skal prioriteres ned. For vi vil stort sett gjøre mer av alt.
Henge sammen
Sandaker-Nielsen pekte på at den kirkelige organisering må henge sammen, at vi må dra i samme retning. Fellesråd, bispedømmeråd og biskop MÅ møtes og samarbeide.
-Men det som også slår meg, er at vi ofte ikke snakker om de riktige tingene når vi møtes. Vi snakker kanskje for lite om det som skaper engasjement – tro, håp og kjærlighet, og er mer opptatt av struktur og rammer. Selvsagt er det viktig, men strukturen skal jo bare legge til rette for at kirken - menighetene - skal fungere så godt som mulig. Rådene og lederrollen skal også bidra til å stake ut en retning og skape engasjement for den. Skal vi klare det, må vi snakke mer sammen, sa han fra talerstolen.
Han uttalte bekymring for at strategiprosessen, i lys av det han nevnte, går for fort.
-For om menighetene ikke også er involvert og får eierskap til prioriteringene, er det heller ikke mulig å realisere strategien.
Saken skal tas opp igjen på Kirkemøtet i april 2021. Oslo bispedømme på sin side planlegger å invitere alle ledere og nestledere av menighetsrådene og fellesrådene til et samling om strategien på nyåret. Datoene er ennå ikke klare.
Valg
Under årets kirkemøte var det også valg av Kirkeråd og leder. Kristin Gunleiksrud Raaum fra Oslo ble gjenvalgt som leder av Kirkerådet, med Harald Hegstad som vara. Ann-Kathrin Kasbo og Anne-Anita Lillebø ble også valgt til vara.