Før sommeren overtok Oslo bispedømme ansvar og drift av samtaletilbudet Ventil. Fra oppstart i 2017 er det Modum Bad som har driftet tilbudet.
Nå har Eirik Pedersen-Mong, prest i MER Ila, satt av deler av sin stilling til Ventil. Han opplever at behovet for samtale i aldersgruppen 18-30 er stort.
- Utover høsten i år vil vi øke kapasiteten og få profilert Ventil mer. Da kan flere også få samtale, sier han.
Foto: Eirik Pedersen-Mong.
Johne Stødle, kapellanvikar i Holmlia menighet, har siden oppstarten vært engasjert i Ventil. Han bekrefter inntrykket Mong sitter med.
- Behovet for Ventil har vært stort. Når vi åpnet dørene i august 2017 hadde vi en markedsføringsplan klar, da vi regnet med å bruke tid på å gjøre tilbudet kjent i byen.
Den la vi raskt på is, for i løpet av de to første ukene rant det inn med henvendelser, og litt utpå høsten måtte vi operere med venteliste. Det har vi hatt siden.
Bred tematikk
Stødle forteller at folk kommer til Ventil med alle mulige slags temaer til samtale.
- Det er bokstavelig talt alt mellom himmel og jord, men en fellesnevner vil jeg si handler om relasjonelt strev. Mange unge voksne blir for første gang klar over bagasjen de har med seg fra foreldre og oppvekst når de har fått avstand til hjemmet, og merker tyngden av den bagasjen når de skal etablere nye nære relasjoner. Inn i dette kan det knytte seg mange sterke og viktige følelser.
Det relasjonelle strevet vil for mange også knytte seg til Gud. For de som bærer med seg en tro inn i samtalen, så er det naturlig å forstå den i lys av det som foregår i ens liv. Behovet for mening blir viktig, og eksistensielle spørsmål melder seg for alvor. Gudsbilder kommer i spill, og trosforestillinger ristes i, sier han.
- Så møter vi også noen fortellinger der troen aldri har vært en ressurs, bare en byrde – fortellinger fra usunne religiøse miljøer som har gått på helsa løs. Av og til må vi henvise videre til annen type hjelp, og slik bidrar Ventil også, gjennom å være et lavterskeltilbud, til å hjelpe mennesker videre til mest mulig adekvat hjelp.
Mange tilbud
Oslo bispedømme har flere samtale- og sjelesorgstilbud. Blant annet møter studentprestene mange til samtale.
Ledende studentprest ved Universitetet i Oslo, Anne Anita Lillebø, er en av de som møter studenter med behov for samtale.
- Vi opplever at det er mange som oppsøker oss fire som er prester på UiO, OsloMet og BI. Og så kommer det noen studenter fra andre læresteder også. Til sammen hadde vi 673 avtalte samtaler på ca. 50 min i 2019. I tillegg en til en til en samtaler har vi også sorggrupper - en på UiO og en på BI. Tallet på antall samtaler kan variere fra år til år. Og det kan variere fra institusjon til institusjon og er avhengig blant annet at andre ansatte på studiestedet kjenner oss og anbefaler oss som samtalepartnere, sier Lillebø.
13-20 er et annet tilbud, til unge i Bærum og i Groruddalen. De fleste menigheter og kirker har også løsninger for at mennesker kan søke samtale
- Hva er forskjellen på Ventil og 13-20, Mong?
- 13-20 har flere ansatte og retter seg også inn mot yngre. De man samtaler med i Ventil er prester og diakoner som jobber i menighetene. De gjør dette som en del av jobben. Ventil er tydelig kirkelig. Det eksistensielle er sentralt i samtalene.
Ventil fremover
For samtale via Ventil trenger man ikke å ringe eller møte opp på et kontor. Dette gjøres enkelt fra nettsiden.
Stødle har tro på at Ventil har stort potensiale i seg.
- Jeg tror det blir viktig å jobbe for å utvide apparatet av sjelesørgere og veiledere, slik at vi kan møte flere, og gjøre ventelisten kortere.
Jeg tror også det blir viktig å fortsette å legge mye ressurser inn i veiledning og faglig oppfølging, slik at de diakoner og prester som involveres i prosjektet kan utvikle seg som sjelesørgere, og som også vil gagne menighetslivet de for øvrig jobber i.
- Så tror jeg også at Ventil kan ha en rolle å spille i å sette sjelesorg mer på kartet i samfunnet vårt. Som kirke forvalter vi den eldste offentlige samtaletradisjonen i samfunnet med en egenart som vi har all grunn til å være frimodige av, med særlige forutsetninger for å skape et rom for eksistensielle spørsmål i mangfoldet av samtaleapparat som finnes i byen vår. Kanskje kan Ventil også etablere seg i andre bispedømmer, avslutter han.