Vi har satt oss ned i Kafe Katedral i Kirkebasaren i Arendal sammen med prosten i Arendal, Jorunn Raddum og sogneprest i Øyestad, Harald Torgersen. De har begge fått se bilder og video fra Valentiner-bryllupet til Heidi og Halil Sezgil i Flosta kirke, og spørsmålet til prosten er åpenbart: Hva tenker hun når hun ser dette?
«Dette så veldig flott ut. Jeg så på ansiktene deres at dette var en lykkelig og flott dag, Rammen rundt med den vakre kirken, klærne og musikken vitnet om at dette var en stor dag både for brudeparet og alle som var der».
Så fra kirkens side, vil du si dette tilbudet om å vie seg på Valentinsdagen har vært vellykket?
«Ja, det tenker jeg. Bare det faktum at noen sier ja til en slik form for bryllup, viser i høyeste grad at behovet er der. Med dette tilbudet viser vi og at kirken gjør seg tilgjengelig, vi er her for alle som vil inngå ekteskap».
Samtidig er det vel kanskje slik at et tilbud om å gifte seg i kirken med en enklere seremoni og mer uformell ramme, vil kunne appellere til mange?
«Ja, det kan nok være riktig. Jeg tror nok at for mange kan det tradisjonelle bryllupet ofte bli et stort og veldig kostbart arrangement. Og terskelen for å arrangere dette kan vise seg å bli for høy, for hvor mange vil kunne spørre: Har vi råd til å arrangere et slikt bryllup og en bryllupsreise nå og kan det passe for alle som burde komme i bryllupet å arrangere dette nå? Så da tenker jeg at når vi setter av en hel dag for folk som ønsker å vie seg gjennom et mindre og enklere arrangement, men samtidig en ordentlig hel bryllupsdag, så vil dette være en anledning som er litt annerledes enn det tradisjonelle bryllupet».
Hva tenker du om tilby folk å gifte seg på Valentinsdagen, sogneprest Harald Torgersen?
«Jeg tenker at når dette relativt nye fenomenet med å gifte seg på valentinsdagen kom til landet vårt, så er det kjempebra at vi i kirken – i stedet fra å dytte dette fenomenet fra oss – i stedet tenker; hva er det vi kan bidra med her? For vi mener at vi har den beste rammen for å inngå et ekteskap. Og om vi kaller dette drop-in eller om de bare ønsker å komme i all enkelthet for å gifte seg, så må vi tenke stort og ha respekt for de valgene mennesker gjør. For dette kan både være impulsivt og vel overveid i lang tid».
Så bidrar kanskje og et Valentinsbryllup til å bryte opp forestillingene om hvordan et tradisjonelt kirkebryllup skal være som når man skal gifte seg, og hvilke ulike samlivsformer og evt brutte relasjoner det er snakk om. Hva tenker du om det, Torgersen?
«Jeg tenker om man gifter seg på valentinsdagen eller ikke så har kirken en utfordring i å gjøre vielser enkle og tilgjengelige for alle. Jeg vil at folk skal kunne komme til kirken og gifte seg når de vil og på en måte som passer dem. Bryllupet må nødvendigvis ikke være på en lørdag kl 15 og det trenger ikke være slik at det er pappa som skal følge dattera si opp kirkegulvet. For det er jo så mange kompliserte relasjoner- så den skikken der kunne jeg tenke meg å kaste på havet. For det kirken hele tiden må tenke på er; hvilke mennesker har vi her med å gjøre, hva er det som skjer i samfunnet, hvilke samlivsformer har vi? Hvis ikke kirken henger med på dette, blir vi fort bakstreverske og kan miste tillit».
Så med erfaringene dere har gjort så langt med vielsene i Flosta kirke, er det sannsynlig at tilbudet om å gifte seg på valentinsdagen vil bli videreført her i Arendal, Jorunn Raddum?
«Ja, det tenker jeg virkelig. For på mange måter minner dette litt om det tilbudet som var mye brukt tidligere, nemlig såkalte kontor-vielser. Det handlet om at man kunne bare banke på hos presten og si at man gjerne skulle vært gift. Selv om tilbudet fortsatt eksiterer er det nesten blitt borte og det er nå mange andre aktører enn kirken som arrangerer vielser. Men nå er vi tilbake med et tilbud kirken alltid har hatt, nemlig at man kan få giftet seg akkurat når det passer, også på en hverdag. Men det vil være en papirprosess i forkant for at alt skal være godkjent, så det er ikke riktig å si at dette er ren drop-in».
Men lager dere ikke nå for lave terskler når det gjelder å inngå ekteskap i kirken?
«Nei, det vil jeg ikke si. For selv om mange nå etter hvert vil velge dette, så opplever jeg ikke at dette er mindre veloverveid. Det handler om flotte øyeblikk hvor dagen er like stor og viktig som i alle mer tradisjonelle brylluper», avslutter prosten i Arendal, Jorunn Raddum.
Tekst og bilder: Steinar Ostermann
Vielser på Valentinsdagen er kommet for å bli
Moland den eneste menigheten i Arendal prosti hvor det til nå har vært mulig å gifte seg på Valentinsdagen. Men dette tilbudet som er blitt kalt Den store bryllupsdagen, er i ferd med å spre seg over hele landet: Hele 14 menigheter arrangerte i år bryllup på valentinsdagen, 14. februar. Hva tenker kirkeledere i Arendal om dette fenomenet?