Heis gir åpnere domkirke for Solveig

Molde domkirke er bokstavelig talt blitt åpnere for rullestolbruker Solveig Jacobsen (bildet), etter at den nye heisen i det fredete bygget nå er klar til bruk. - Dette er et kjempeviktig tiltak, særlig for personer med nedsatt funksjonsevne, sier hun.

– Den nye heisen i Molde domkirke representerer en ny tid for personer med nedsatt funksjonsevne som besøker kirkens gudstjenester og øvrige kirkelige arrangementer, sier rullestolbruker Solveig Jacobsen. Hun har testet heisen og finner at det meste er bra, men foreslår noen finjusteringer. (foto: Svein Magne Harnes)

– Nå blir det mye lettere for meg å besøke og bruke domkirken. Tilgjengeligheten er blitt bortimot optimal, og gjør f.eks. at jeg slipper den lange omvegen til inngangen nede på sørsida av kirka dersom jeg skal flytte meg fra kirkerommet til arrangement i kirkekjelleren, sier Solveig. Hun viser til at adkomsten fra sør er avhengig av at det er snø- og isfritt. Den er også for bratt for å bruke manuell eller automatisk rullator.

Solveig betegner seg ikke som den ivrigste kirkegjengeren, men deltar ved noen samlinger i kirken gjennom året - og hun er svært glad for at heisløsningen nå er kommet.

 

Nye muligheter

Den nye personheisen i Molde domkirke innleder en ny epoke for Molde domkirke, og åpner helt nye muligheter for bruk av kirkebygget. Et fruktbart samarbeid mellom menighet, brukere, arkitekter og Riksantikvar har gitt en velintegrert heisløsning i det totalfredete kirkebygget. Trolig er dette den første domkirken i Norge med denne typen helintegrert heis mellom etasjene (Den nylig renoverte Stavanger domkirke har fått ramper og løfteinnretninger gjør det mulig å komme seg trinnfritt fram til hovedalteret).

– Vi er stolte av at domkirken og menigheten gjør dette, sier Oddrun Beyer Holm, som er leder i Funksjonshemmedes Fellesorganisasjon (FFO) Molde og Omegn. Sammen med Solveig Jacobsen er hun også styremedlem i FFO Molde og Omegn. Oddrun sitter også i kommunalt råd for mennesker med nedsatt funksjonsevne. Dette rådet behandler bl.a. saker knyttet til tilgjengelighet i offentlige bygg, men rådet har ikke vært direkte involvert i tiltaket i Molde domkirke.

 

STOLT: – Vi er stolte av at domkirken og menigheten gjør denne satsingen på heis, sier Oddrun Beyer Holm (bak), leder i Funksjonshemmedes Fellesorganisasjon (FFO) Molde og Omegn. Sammen med Solveig Jacobsen er hun også styremedlem i FFO Molde og Omegn.
(foto: Svein Magne Harnes)

 

En ny tid

– Heisløsningen i domkirka er blitt veldig bra. Tilbudet representerer en ny tid for personer med nedsatt funksjonsevne som besøker gudstjenester og øvrige kirkelige arrangementer i denne kirka, sier Solveig, som grundig tester ut heisfunksjonen i domkirka. Heisen er tilgjengelig fra vestveggen i våpenhuset, og går i en sjakt ned til den mye brukte kirkekjelleren. Den er dimensjonert for de største rullestolene og tar en vekt på 500 kg.

Selv om det aller meste er bra, er det detaljer som Solveig og Oddrun mener kan følges opp:

    • Det kan være vanskelig for noen brukere å nå heisknappene slik de nå er plassert utenfor heisen
    • Dørene på heisen bør åpnes med litt mer forsinkelse på dørbladet,  slik at brukere kan ta den tid de trenger for å komme seg sikkert inn og ut av heisen.
    • For at heisa skal fungere, så må en holde inne "startknappen". Dette gjør at personer som ikke kan holde nede startknappen, må ha med seg en som gjør dette.
    • Det mangler merking for svaksynte, som forteller hvor det er heis i våpenhuset.

 

– Dette er forbedringspunkter som bør sjekkes ut. For at løsningen fullt ut skal være universelt utformet (UU) bør man spesielt sikre at personer med nedsatt funksjonsevne alene kan kjøre heisen ned. Dagens trykknappløsning oppfyller ikke dette helt, men dette tror og håper vi vil justeres, sier Oddrun Beyer Holm. Hun legger til at kirken også bør tenke gjennom hvordan svaksynte enkelt kan orientere seg mot heisen.

 

INTEGRERT: Den nye heisløsningen er godt integrert i våpenhuset i Molde domkirke. Døren til heisen er nr. 2 fra venstre. (foto: Svein Magne Harnes)

 

INNSPILL: Viktig at domkirka får innspill fra forskjellige brukergrupper på hvordan heisløsningen fungerer og er tilrettelagt, sier kirketjener i Molde domkirke, Jan Lundström, her sammen med f.v. Oddrun Beyer Holm i FFO Molde og Omegn; Hanna Rennesund, assistent for Solveig Jacobsen; Solveig Jacobsen, styremedlem i Molde og Omegn FFO og rullestolbruker.  (foto: Svein Magne Harnes)

– Viktig nyvinning

– Heisen er en viktig nyvinning for domkirkens menighet og for domkirken som bygg, sier kirkeverge i Molde kirkelige fellesråd, Hans Jakob Nes. Han forteller at arbeidet med heisløsningen har involvert arkitekter, vernemyndigheter og utførere:
– Det var en god og konstruktiv prosess sist vinter, som endte opp med at heisen plasseres i trappesjakt i sørvestre del ved våpenhuset - det innebærer at selve heisen ikke er synlig i våpenhuset. Det er blitt nye dørløsninger som er tilpasset det tradisjonelle uttrykket i våpenhuset - og gulv, vinduer og øvrige vegger er ikke berørt av tiltaket, forklarer kirkevergen. Han tror heisløsningen vil fungere godt, både for brukerne og estetisk i våpenhuset. Når det gjelder forbedringspunkter sier Nes at innspillene fra FFO selvsagt vil bli fulgt opp og vurdert.

 

KOMPLETT HEISLØSNING: Molde domkirke er trolig den første domkirka i landet med en komplett heisløsning mellom etasjene. Parallelt med heisløsningen kommer også dørautomatikk, som gir en sømløs inngang til kirka og fram til heisen - noe som gjør tilgjengeligheten bortimot optimal for alle brukere av denne kirka. Vi vil gi ros til Molde menighet og domkirka for dette tiltaket, sier fra v. Hanna Rennesund, Solveig Jacobsen og Oddrun Beyer Holm. (foto: Svein Magne Harnes)

 

– Etterlengtet

– Heisløsningen i domkirka er et veldig etterlengtet og kjærkomment prosjekt, sier leder i Molde menighetsråd, Anne Vik Pettersson. Hun forteller at det faller sammen i tid med et fokus i staben og i menighetsrådet på total universell utforming i hele kirkebygget; tilgjengelighet, lys, lyd osv. – Heisen er derfor ett ledd i en større satsing, der situasjonen for alle brukergrupper kartlegges, sier hun.

Vik Pettersson forteller at menigheten jevnlig har brukere med nedsatt funksjonsevne og andre utfordringer som deltakere på gudstjenester og andre samlinger - og at det er nødvendig med kontinuerlig oppmerksomhet omkring UU for å integrere disse.

 

Planlegging og prosjektering av heisløsningen har pågått siden i fjor høst og fram til i vår. Selve byggearbeidene har pågått siden i vår og er utført av Røberg Bygg. Totalt kommer prosjektet på omkring 1,2 millioner kroner. Nå er heisen i bruk, men det arbeides fortsatt med noen detaljtilpasninger. Om kort tid kommer også dørautomatikk ved den nordvestre inngangen til kirken, slik at det skal bli en sømløs inngang til kirka og fram til heisen. 

 

................................................................................................................

 

Kirkerådets nye handlingsplan for universell utforming:

Handlingsplan for universell utforming av og i Den norske kirke (kirken.no) (saksorientering)

PowerPoint-presentasjon (kirken.no) (handlingsplanen)

Veileder for universell utforming av kirker og kirkesteder - Ressursbanken, Den norske kirke (kirken.no)

 

Beklager, men vi kan ikke finne din posisjon pga instillingene i nettleseren din. Du må tillate autolokasjon for å kunne benytte denne funksjonaliteten:

Se instruksjoner for din nettlester under:

Internet explorer

Internet options / Privacy / Location / klikk på "Clear sites"

Chrome

Settings / Advanced / Priacy and security / Content settings / Location -> Fjern "kirken.no" fra blokkert-lista

Firefox

Options / søk etter "location" / settings / Fjern "Kirken.no" fra blokkert

Safari

Settings for this website / Location -> "Allow"