Sykehusprest ved Ålesund sykehus, Odd Arne Skogen, informerte om hvordan Helse Møre og Romsdal arbeider for å ivareta den enkelte pasients åndelige og eksistensielle behov, basert på nasjonale, politiske føringer og sykehusets egen prosedyre (EQS39002).
I samtalen som fulgte, ble det lagt vekt på hvordan tros- og livssynssamfunnene best kan ivareta sine medlemmer når de er innlagt på sykehus. Målet er å sikre et mangfoldig og helhetlig tilbud hvor også pasientens livssyn blir tatt hensyn til.
Preste- og samtaletjenesten i Helse Møre og Romsdal jobber kontinuerlig for å møte pasientenes åndelige og eksistensielle behov. Som en del av arbeidet med å videreutvikle en livsynsåpen profil, har man som mål å etablere en ordning med lokale samtalepartnere på sykehusene som skal møte den enkeltes åndelige og eksistensielle behov.
Helse Møre og Romsdal har siden 2020 hatt prosedyre for åndelige og eksistensielle behov. Prosedyren skal:
- Klargjøre helsepersonells ansvar og rammer.
- Veilede helsepersonell i å stille gode spørsmål som inngang til samtale om tematikken.
- Informere om aktuell henvisningsinstans ved behov.
- Informere om dokumentasjon av åndelige og eksistensielle behov.
Forskning viser at denne typen omsorg kan bidra til mestring av frykt og angst, og være helsefremmende.
– Vi er glade for at kirka gjennom preste- og samtaletjenesten er med på å sikre et godt tilbud til alle innbyggere, uavhengig av hvilket tros- eller livssyn man tilhører, sier kirkefagsjef Maria Vassli Gjære i Møre bispedømme. Hun håper dette kan være starten på en regional satsing og ønsker lykke til med det viktige nybrottsarbeidet.