- Som døpte har vi en felles arv å ta vare på. Den som er døpt, må få muligheten til å bli kjent med kirka og troen som man er døpt inn i. Dette er innholdet i løftet foreldre og faddere gir hver gang et barn blir døpt. Konfirmasjonstida gir en unik mulighet for en ungdom til å bli kjent med tro og tradisjon de er døpt inn i – og hører til i, sier biskopen etter å ha fått spørsmålet om hvorfor foreldre skal oppfordre til kirkelig konfirmasjon.
Og hva skal dere, som foreldre, tenke over når dere skal snakke med ungdommene i huset om konfirmasjon.
- Kirka tilbyr et rom for ungdommene til å få en større kunnskap om kristen tro og Bibelens fortellinger som det er viktig å ha med seg: lære mer om den sammenhengen de hører til i, som (for de aller fleste) døpte medlemmer i folkekirka. Hva er grunnleggende sannheter og verdier i den kristne arven vår? Hva er de grunnleggende fortellingene: hvordan skal vi forstå begreper som nåde, barmhjertighet og forsoning? Det er en sammenheng mellom dåpen og konfirmasjonstida, som kan bli en viktig tid for ungdommen til å få hjelp til å arbeide med spørsmål om tro, mening og sammenheng. Skolen gir ikke denne kunnskapen på samme måte som før. Konfirmasjonstida i kirka er et viktig rom for å lære, oppleve, og bli kjent med kirka ungdommene hører til i, fortsetter biskop Herborg.
Les mer: Påmelding til konfirmasjon
Men hva er egentlig konfirmasjon?
- Konfirmasjon betyr bekreftelse. Det har sin bakgrunn i hva konfirmasjonen var: et løfte man ga som ung voksen om å leve et verdig liv. Vi har beholdt navnet, selv om innhold og betydning er svært forandret: Læring, opplevelse og modning skjer gjennom et helt år, gjennom deltakelse i undervisning, diskusjoner, fellesskap og gudstjenester. Mange er sammen på leirer eller andre samlinger. Avslutninga på konfirmasjonstida er selve konfirmasjonsgudstjenesten: en forbønnshandling for den enkelte ungdom, - og en høytidelig anledning for den enkelte unge til å oppleve samhold og sammenheng i en stor eller liten krets av familie og venner, og som regel samles familien til fest for ungdommen sin denne dagen.
Det er flere tema som kan dukke opp i en samtale om konfirmasjon.
- Konfirmasjonstida tilbyr impulser for den enkelte ungdom til å tenke gjennom hva de selv vil stå for. Det er ikke slik at man må være sikker på at en vil bli kirkelig konfirmert, eller er «enig i alt» på forhånd: for en konfirmantleder er det akkurat i møte med gode, kritiske spørsmål at de spennende samtalene oppstår! Begynn heller, og bruk vinteren til å bli kjent med det sentrale innholdet i vår kristne tro, i håpet og kjærligheten. For den enkelte ungdom er konfirmasjonstida en unik mulighet til å møte spørsmål rundt tro og tilhørighet fra et mer voksent ståsted, arbeide med livets dilemmaer og få en mulighet bli mer bevisst på viktige spørsmål i livet.
Les mer: KRIK og KonfAction
- I Nidaros er det flere samlinger for konfirmantene. Biskopen var selv med på det store konfirmanttreffet i Nidarosdomen i januar i år hvor over 1500 konfirmanter fra hele bispedømmet deltok. Konfirmanttreffene i Nidarosdomen var en stor opplevelse: et fint program , med vandring mellom tema-stasjoner i små grupper, fine opplevelser, ei spennende blanding av kunnskap og opplevelse, og en sjelden mulighet til å få en nær-opplevelse av et av landets mest spesielle og kjente bygg.
Les mer: Konfirmanttreff i Nidarosdomen
Les mer:- Det var godt å være med
Biskopen håper at konfirmanter i kirken tar med seg kjernen i evangeliet videre.
- Håpet er alltid at unge som deltar i konfirmasjonstid eller andre sammenhenger, får med seg kjernen i evangeliet: at vi alle er verdifulle mennesker: skapt, oppsøkt og elsket av Gud – slik vi er.
Les mer: Velkommen til konfirmasjon i Den norske kirke
Nidaros bispedømme
- 3290 konfirmanter (av 4078 medlemmer) i 2022, det vil si at 81% av alle 15 år gamle medlemmer i bispedømmet konfirmerte seg
- På landsbasis ligger Nidaros på 4.plass. Møre bispedømme ligger på topp med 90%, Bjørgvin ligger på 2.plass med 84% og Stavanger på 3.plass med 83% oppslutning om konfirmasjonen.