Den evangelisk-lutherske kirken i Jordan og Det hellige land (ELHJCL) har en kirke ved Jesu dåpssted i Jordan, som i 2022 har vært betjent av tidligere sokneprest i Nidaros, Knut Kittelsaa og hans kone, Anna Kittelsaa.
- Nidaros bispedømmeråd bevilget 75.000 kroner til å reparere taket. I tillegg hadde vi med oss 30.000 kroner fra en privat giver. Vi som har en vennskapsavtale med kirken har et ansvar også for dette, forteller biskop Herborg.
Den evangelisk-lutherske kirke ved Jesu dåpssted.
Pilegrimsreise
Men besøket ved dåpsstedet handlet ikke bare om å overrekke pengegaven, men også om å oppleve kirken ved dåpsstedet, vandre i området og møte vertskapet fra Nidaros.
- Mellomkirkelig Råd står for kontakten med den evangelisk-lutherske kirke i området, men Nidaros og Borg bispedømme har særskilt kontakt med kirken gjennom vennskapsavtalen vi har inngått, utdyper biskopen.
Prest Knut Kittelsaa og biskop Herborg Finnset ved kirken.
Tidligere er det Svenska kyrkan som har sørget for at det er vertskap i kirken.
- I 2019 inngikk vi en avtale med Knut og Anna, om å ta på seg vertskapsoppgaven i 2020, men så kom koronaen og avtalen deres ble utsatt til i år. Når de nå er tilbake i Norge har det kommet en svensk prest, og etter hvert kommer det et amerikansk par, som skal ta over, forteller biskopen.
Og det var veldig kjekt å møte dem.
- Knut og Anna var sammen med oss på vandringer og de reiste med oss til Jerusalem. Det var veldig hyggelig å møte dem.
Les mer: Pilegrimsreise til Jordan og Det hellige land
Pilegrimene ved Den evangelisk-lutherske kirke ved Jesu dåpssted.
Bethany beyond Jordan
Kirken ved dåpsstedet ble bygget etter at Kong Hussain av Jordan ga ulike kirker en tomt til å bygge på ved dåpsstedet. Utformingen er tradisjonell, men annerledes.
- Det er et veldig fint og reint kirkerom, og kirken ser ut som en tradisjonell kirke. Men kirkerommet er vendt motsatt vei med alteret i vest mot Jerusalem, og bak alteret er det to store vinduer slik at du kan se landskapet utenfor. Alle kirkene i området skal være bygd slik at særpreget fra deres tradisjon vises.
Biskopen forteller at kirken er utsmykket av kunstneren Håkon Gullvåg.
- Kirken på Jesu dåpssted er utsmykket av Håkon Gullvåg, og er forankret i de hendelsene som knyttes til dette området. Profeten Elia, Døperen Johannes, Jesu dåp, og flere andre hendelser fra evangeliene.
I taket henger en kube med ulike bibelfortellinger.
- Bildene på kuben vender i retning der hendelsene i fortellingene fant sted, og på baksiden av alteret, vendt mot Jerusalem, er korsfestelsen og hele Jesu lidelseshistorie framstilt.
I tillegg til selve kirken består området til den evangelisk-lutherske kirke av en leilighet hvor vertskapet bor og et menighetshus.
- Ved menighetshuset kan man sitte i skyggen, og området ligger i høyden med utsikt over Jordandalen.
Dåpsstedet
Det er mange kilder i Jordandalen.
- Det var her det skjedde, akkurat her. Her har Jesus og disiplene gått, og her har Johannes gått fra hulen og ned til eleven der han døpte.
Vandringene
Biskopen med følge var på flere vandringer i området ved dåpsstedet.
- Det er et åpent landskap uten skog med sand og stein, langstrakt og vidt. Vi gikk på de stiene vi kunne gå, og vi så sporene av menneskene som har gått der før oss. Vi så restene av kirker og dåpsbasseng fra 200-tallet. De bibelske fortellingene er nedfelt i landskapet.
Ute på vandring.
Utsikten fra kirken ved Jesu dåpssted.
Og landskapet er kontrastfylt.
- Da vi gikk på en liten vei passerte vi restene av en kirke hvor Johannes døperen holdt til, og så gikk vi langs den stien vi tror han gikk ned til elven. Da passerte vi en kilde, og kanskje var det der elvevatnet og kilden møttes, at han døpte. Siden det er så lite bebyggelse, så blir det et slags tidløst landskap. Og i et så fredfylt landskap vet du samtidig at du er tett innpå en landegrense, som det er knyttet så mye spenning til. Det er en veldig kontrast.
Stien langs elven.
Jesu dåpssted på jordansk side.
Biskop Herborg på dåpsstedet.