83 % av verdens befolkning lever i land der de risikerer store begrensninger på muligheten til å fritt utøve sin tro. Og mange mennesker er utsatt for forfølgelse av ulik art: Forhør, arrestasjoner, tortur og annen umenneskelig behandling.
Det var forfølgelse av kristne som sto i fokus under markeringen i Trondheim lørdag. 30-40 personer sto i to rekker nedover Nordre gate, i stillhet, mens plakatene på brystet fortalte historier fra land som Nigeria, India, Pakistan, Nord-Korea, Vietnam, Kina, Russland og Irak.
Tidligere på dagen ble det arrangert et seminar om trosfrihet. Generalsekretær i Stefanusalliansen. Ed Brown, fortalte om typisk tre faser i religiøs forfølgelse:
- Desinformasjon
Løgner og stereotypier i f.eks. mediene, undervisningsmateriell eller måten myndighetspersoner omtaler trosminoriteter på. Rykter, fordommer og fiendtlig innstilling i befolkningen bidrar til å rettferdiggjøre diskriminering.
- Diskriminering
I forhold til lovgivning, offentlige tjenester, sysselsetting, utdanning og regulering av familieforhold.
- Voldelig forfølgelse
Trusler om eller voldshandlinger mot en person eller en persons eiendeler på grunn av hans eller hennes religiøse tilknytning, f.eks. fengsling, tortur, fysisk trakassering, fordrivelse eller fysiske angrep.
Når det gjelder omfanget av trosforfølgelse er det vanskelig å stadfeste. I verden er det flest kristne som opplever forfølgelse på grunn av sin tro. Men muslimer, ateister og mange andre som er minoriteter i eget land kan oppleve det samme.
Nidaros bispedømmeråd og Trondheim Kristne Råd arrangerte fakkelborgen i samarbeid med Stefanusalliansen og Åpne Dører.