Høringssvar fra Nidaros biskop – Lovforslaget om forbud mot
konverteringsterapi.
Nidaros biskop har mottatt Kulturdepartementets høringsnotat av 23. juni 2022, angående lovforslag om forbud mot konverteringsterapi. Nidaros biskop takker for anledningen til å uttale seg om en sak som er viktig for menneskers liv.
Det foreligger lite forskningsbasert kunnskap om omfanget av konverteringsterapi i Norge, men høringsnotatet viser til kartlegging (Bufdir 2020) som antyder at konverteringsterapi i Norge hovedsakelig foregår i religiøs kontekst og i nære relasjoner. Vi anser derfor at det både er viktig og naturlig at Den norske kirke (Dnk) uttaler seg om dette lovforslaget. Som majoritet i landskapet av tros- og livssynsorganisasjoner, har folkekirken en særskilt oppgave i å ivareta og synliggjøre mangfoldet, både innenfor Dnk og i bredden av tros- og livssynsorganisasjonene.
Et forbud mot å utføre konverteringsterapi vil ikke nødvendigvis gi et generelt vern mot ubehagelige ytringer, sosialt press og sosiale sanksjoner knyttet til seksuell orientering og kjønnsidentitet, heller ikke i religiøse sammenhenger.
Det er viktig å være klar over den krevende balansen mellom sjelesorg, bønn, religiøs veiledning og handlinger som søker å endre, undertrykke eller fornekte konfidentens seksuelle orientering eller kjønnsidentitet. For å mestre denne balansen kreves varsomhet og ansvarlig lederskap. I dette grenselandet må religiøse ledere være bevisst hvordan asymmetri, direkte og indirekte makt samt psykologiske sammenhenger kan påvirke handlingen.
Nidaros biskop støtter at metoder med formål om å få en annen til å endre, fornekte eller undertrykke sin seksuelle orientering eller kjønnsidentitet, som er klart egnet til å påføre vedkommende psykisk skade, blir forbudt.
Biskop vil understreke det særskilte vernet for barn og ungdom under 18 år.
Nidaros biskop vil også presisere viktigheten av at forbud mot konverteringsterapi ikke må ramme samtaler om personers livssituasjon, seksuelle orientering eller kjønnsidentitet. Samfunnet har også en plikt til å sikre voksne menneskers rettssikkerhet og frie vilje til å kunne oppsøke og motta terapeutisk behandling.
Lovforslaget må ikke føre til at psykologer, psykiatere, familieterapeuter, ansatte i tros- og livssynssamfunn vegrer seg for å samtale med personer om seksuell orientering eller kjønnsidentitet. Å ønske samtale om sin seksuelle orientering og kjønnsidentitet skal ikke være skambelagt og skal ikke gjøres mer krevende. En slik samtale kan også være det vedkommende trenger for å få frimodighet og trygghet til å være sann mot seg selv.