Med levende lys og en helt ny samisk utsmykning, sto alteret klart for menigheten på den høytidelige innvielsesgudstjenesten.
Biskop Tor Singsaas, sokneprest Bodil Slørdal prest i sørsamisk menighet Einar Bondevik og Bierna Biente forrettet. Biente, som er tidligere prest i sørsamisk menighet, understreket i sin preken at de historiske symbolene i den nye alterutsmykningen minner oss om at Gud har vært med gjennom historien:
- Skulle vel Gud presentere seg slik i dag: Jeg er dine forfedres Gud. Jeg er Gud for dem som var samlet her til det første samiske landsmøtet. Jeg er Gud til Elsa Laula og Daniel Mortensson. (sørsamiske pionérer), sa Biente. Han var, sammen med biskop Tor Singsaas, initiativtageren til å få på plass et samisk gudstjenestetsed i nasjonalkatedralen.
Les hele prekenen til Bierna Biente her.
Bierna Biente holdt prekenen under gudstjenesten som markerte innvielsen av det nye alteret.
Anerkjennelse
Det er den sørsamiske kunstneren Folke Fjällstrøm som har laget skulpturen på det nye alteret. Materialet er bjørk, som er oljet og bearbeidet etter samisk tradisjon. Ornamentikken har også dype samiske røtter, og er et budskapsbærende og identitetsskapende element.
Hele det nye alteret, som alle nå kan se i katedralens søndre tverrskip, har blitt et sterkt uttrykk for at samisk tro og tradisjon ytterligere inkluderes og anerkjennes i kirken.
- Samene har sjelden satt tydelige spor etter seg, slik har det også vært i Nidarosdomen. Deres tro, tradisjon og har vært fullstendig fraværende i nasjonalhelligdommen, sa Tor Singsaas i sine inngangsord under innvielsesgudstjenesten.
På høy tid
På samefolkets dag, har biskop Tor Singsaas også en kronikk på trykk i Adresseavisen og Trønder-Avisa. Her understreker han at det er på høy tid at samefolket får et naturlig gudstjenestested i domkirken.
«Når alteret med samisk utsmykning innvies i Nidarosdomen 6. februar 2017, er dette et vedvarende offisielt tegn på at samefolket har sin selvsagte plass i katedralen. Først da er Nidaros domkirke for alvor blitt en nasjonalhelligdom også for samefolket. Dette vil være en viktig oppreisning. Alteret vil være et sted for forsoning», skriver biskopen.
Les Tor Singsaas' kronikk om alter med samisk utsmykning.
Jubilerer
Innvielsen av det samiske alteret i Nidarosdomen på Samefolkets dag, er med på å markere starten av jubileumsuka i Trondheim etter samenes første landsmøte i Metodistkirken i Trondheim.
- Samefolkets kultur, tro og tradisjon har manglet et tydelig uttrykk i Nidarosdomen, sa Tor Singsaas.
Den sørsamiske kunstneren Folke Fjällstrøm, fra Vålådalen i Sverige, står bak utsmykningen av det nye samiske alteret i Nidarosdomen. (Foto: Magne Vik Bjørkøy)