- Frem til palmesøndag flyttes eller avlyses 13 av 42 gudstjenester, men gudstjenester med dåp og andre inviterte beholdes i kirkene. Vi ser for oss at kirkestuer og institusjoner kan brukes som alternative lokaler for gjennomføring av gudstjenester.
De har også sett seg nødt til å ta grep i gjennomføringen av gravferdsseremonier.
- I denne perioden blir det heller ikke gravferdsseremonier i Klinga, Vemundvik og Otterøy kirke. Namsos kirke skal brukes til alle gravferdsseremonier i dette området, men gravlegging fortsetter som før på gravplassen som familien ønsker, fortsetter han.
Bruk Namsos kirke
Og hovedregelen blir at alle arrangement, som ikke må gjennomføres, vil bli flyttet til andre lokaler.
- Det gjelder konfirmantundervisning, menighetsrådsmøter, korøvinger, dåps-og bryllupssamtaler og trosopplæringstiltak.
Midtre Namdal Fellesråd oppfordrer også alle til å bruke nyrenoverte Namsos kirke.
- Kirken er nyrenovert og oppvarmet til enhver tid, fordi det tar flere døgn å varme opp kirken og det er mange arrangement der, utdyper han.
Regjeringen må ta ansvar
Bergslid mener det er på tide at staten kommer på banen med en strømstøtte-ordning lik ordningen til idretten.
- Vi håper en strømstøtteordning kommer på plass. Regjeringen viser til at kirkene er et kommunalt ansvar når de utfordres på dette. Dersom vi skal få på plass en god og rettferdig løsning, så må staten stille opp.
Bergslid peker på at dette er en uholdbar situasjon i det lange løp.
- Slike ekstreme kostnader tåler vi ikke videre. Fortsatt er strømprisen over dobbelt så høy på denne tiden av året sammenlignet med tidligere år.
NRK Midtnytt: Stenger kirker
Uklart svar
Til Dagbladet svarer barne- og familieminister Kjersti Toppe (Sp) følgende i en e-post.
- Som strømstøtten til husholdningene, var ordningen for de områdene som har hatt høyest strømpriser i 2022, det vil si sør for Dovre og Sognefjorden. Pengene ble utbetalt i desember 2022. Pengene er nok ikke tilstrekkelig for alle, men var et kjærkomment bidrag. Det er verdt å huske at denne statlige tilskuddsordninga kommer i tillegg til den lovfesta finansieringsplikta kommunene har for de lokale kirkebygga, skriver hun i en e-post til avisen.
Uheldig situasjon
Bergslid sier dette er en svært uheldig situasjon.
- Jeg vil understreke at dette er en uheldig og vanskelig situasjon, da majoriteten av aktivitetene våre foregår i kirkene. Med vedvarende høye strømkostnader, kan det bli aktuelt med flere tiltak eller forlenge de vi har iverksatt. Det er synd, og en ikke ønsket utvikling, at folk ikke kan ta farvel med sine kjære i de kirkene de hører til, og som den avdøde har ønsket, grunnet høye strømkostnader.
Dagbladet: Ekstrem strømregning- må ta grep