Gravferdsseremoniene er en del av trossamfunnets virksomhet. For gravferder i Den norske kirke, skal de fastsatte liturgiene følges. (Se Gravferd i kirken, lenke under).
Lover og regelverk:
- Gravferdsloven (fastsatt av Stortinget)
- Forskrift til Gravferdsloven (fastsatt av departementet). Omhandler blant annet bestemmelser om gravminner og gravplassenes utrustning og adkomst.
- Lokale gravplassvedtekter (fastsatt av kirkelig fellesråd, godkjent av bispedømmerådet).
Informasjon om de lokale gravplassene og bestemmelsene bør ligge på den lokale gravplassforvaltningens nettside.
Det kan også utarbeides en informasjonsfolder med aktuelle utdrag fra regelverk, samt praktiske opplysninger vedrørende gravplassene.
Bispedømmerådets oppgaver og ansvar i gravferdsaker:
- Anlegg, utvidelse, nedleggelse eller annen vesentlig endring av gravplass og bygninger på gravplass kan ikke skje uten etter tilslutning fra kommunen og med tillatelse fra bispedømmerådet. Bispedømmerådet kan sette vilkår for tillatelsen.
- Kommunen skal legge fram arealplaner og for bispedømmerådet (og/eller biskopen) som er fagorgan i forbindelse med regulering av (kirketomter og) gravplasser og dessuten der slike blir berørt
- Kirkelig fellesråd fastsetter vedtektene for gravplasser. Vedtektene skal godkjennes av bispedømmerådet.
- Enkeltvedtak som er truffet av kirkelig fellesråd eller menighetsråd etter gravferdsloven eller etter regler i medhold av loven, kan påklages til bispedømmerådet.
Ressurser
Norsk forening for gravplasskultur arrangerer kurs og fagdager, utgir fagbladet Kirkegården og en rekke hefter og rapporter innenfor fagområdet.
Boka «Kirkegården et levende kulturminne» ARFO forlag i samarbeid med Norsk forening for gravplasskultur, 2005. Redaktører er Helge Klingberg, Oddbjørn Sørmoen og Aud Wefald.
«Den nye kirkegårdsboka» av Helge Klingberg, Stokke 2005. Lærebok om kirkegårdsdrift.
Den nasjonale gravplassrådgiveren Åse Skrøvset gir råd til departement, bispedømmeråd, fellesråd og fylkesmenn og kommuner i gravplassaler.