Vi legger til ved museumskaia i samme bukta som man i uminnelige tider har brukt til landing på vei til kirken i Herøy. På tur nn møtte vi Knut Skorpen som hadde rodd færingen sin fra Skorpa og inn til den kirken som øya tidligere tilhørte. Han rodde som pilegrim på den gamle kirkeveien. Sokneprest Kari Sjursen møtte oss alle på landgangen.
Røyklukten fra steinbakerovnen når oss før vi kommer oss på kaia og når vi kommer nærmere kjenner vi også duften av nybakt flatbrød.
- Vi liker å aktivisere dem som besøker museet så her får dere bake deres eget rugflatbrød som tilbehør til skvalderkålsuppa fra prestegårdshgen! Og dermed var alle i gang med steikingen, og suppa smakte godt.
Prestegårdsfjøset er blitt til museum. Svært mange gjenstander fra fjern og næt fortid er samlet der og blant annet har de rekonstruert ei krambod med interiaø og varer.
Da kirkeklokkene ringte oss inn til aftenbønn vandret vi over til den største av de tre middelalderkirkene på Helgeland. Soknepresten holdt kveldsbønn med oss i reflektoriet og Herøy kirke er den eneste i landsdelen som har denne halvmåneformede utvidelsen av koret bak altertavlen. Organisten spilte og salmevalget antydet at nå har vi skiftet fra "Elias Blixs land" til "Petter Dass land".
Omvisning i to slike flotte middelalderkirker på en dag er nesten litt for mange inntrykk å bære og man står i fare for å slå det ene gode i hjel med det andre, men begge kirkene er vel verdt et besøk og i morgen står den tredje for tur.
Vi gleder oss til det samtidig som vi takker Herøy for at dere tok så godt imot oss og lot oss overnatte her på vår fjerde natt på pilegrimsseilasen.
Flatbrødbakst over og bilde fra Kramboden under