Programmet startet med et ekte samarbeid mellom en menighetsrådsleder (Arnfinn Bergrabb) og en ansatt fra Rønvik kirke (Gro Bergrabb). Den gode stemningen ble satt mens de spilte Bruremarsj fra Beiarn for orgel og perkusjon. Kantor Gro Bergrabb ledet oss også gjennom to salmer med tekst av Trygve Hoff; Den store stjerna og Nordnorsk julesalme. Deilig!
Preses Olav Fykse Tveit hadde blitt bedt om å si noe om hvor vi skal som kirke mot 2030, og han presenterte sin agenda gjennom fire S-er:
SAMMENHENG (historisk, nasjonalt, men også innad i bispedømmet).
SAMHANDLING (supplert med SAMLEDELSE og SAMSKAPING) som de store føringene etter kirkemøte -vedtaket i år om kirkelig organisering.
STEDER – kirka er knyttet til steder der vi er, kirka kan bare være kirke der folk er. Det betyr f.eks. at det er også der det samiske folk er, og vi må arbeide med sannhet og forsoning der vi er fordi vi skal være kirke sammen.
SMÅ – og STORE: Svein som ny biskop kan sammen med alle i Sør-Hålogaland og i Den norske kirke, prioritere at kirka er et fellesskap for de kommende generasjoner.
Vi hadde også invitert kirkerådsdirektør Ingrid Vad Nilsen til å formidle hva hun tenker om muligheter og utfordringer for kirken i Sør-Hålogaland. Viktige momenter her var at vi må fremme fellesrådene som ressurs for menighetsrådene og styrke samarbeidet for å gi flere menneskemøter. Kirken må bidra med mer helhetstenkning og tverrfaglighet. Hun nevnte også at det er «et rop etter» biskopen.
Vår nye biskop, Svein Valle, snakket om viktigheten av samspill og om å dra lasset sammen og utfordret deltagerne til å komme med innspill til et «Mentometer», som kunne gi en pekepinn på hva vi ønsker mer av. Her er noen av de største ordene i ordskyen: Inkludering, åpenhet, tilgjengelig og omsorg.
Ansatte og råd jobbet deretter hver for seg i grupper med spørsmål som skal gjøre oss mer i stand til å være en aktuell kirke mot 2027. Det var høyt engasjement og vilje til å bidra. På spørsmål om hva som er viktigst å gripe fatt imot 2027 kom det inn mange synspunkt.
Det var størst enighet om at vi må tenke et større VI. Ut fra svarene leser vi et ønske om at vi synliggjør kirka sin rolle i samfunnet, med alt vi har å by på. Vi må jobbe med inkludering, frivillighet, tilbud for alle, kulturarena og gode møteplasser. Kirka skal være en «trygg havn» og være relevant å komme til i alle livsfaser. Kirka er folket– ikke bare et bygg.
På spørsmålet «Hva skal være kirka sin plass i sitt lokalsamfunn?» kan vi fremheve svar som
«Kirka skal ha en åpen dør, alltid, i krise, glede og fellesskap», og «Et åndelig kraftsamfunn, kulturarena og et sted for «å bare være»». Det kom fram ønske om at kirken skal ha god kvalitet i møte med mennesker og at vi må være bevisste vår rolle i samfunnet og som viktig aktør i mennesker liv.
For å kommunisere med våre medlemmer ble det foreslått å bruke enkle ord for å gjøre oss forstått. Vi må være tilgjengelig på alle kanaler som f.eks. «skjer i kirka», sosiale medier – og gjennom menighetsblad. Det er et gjennomgående tema at kirka må bli bedre på egen markedsføring, og vi må være rause og stolte av det som skjer, samt dele hverandres informasjon.
I plenumssamlingen i etterkant kom det fram at det var stort samsvar mellom det rådsmedlemsgruppene og ansattegruppene ønsker for kirken i fremtiden.
Vi som arrangører opplevde KICKOFF-samlingen som engasjerende og er nå klar for å ta fatt på fremtiden. Vi takker de som brukte lørdagen på å være med på samlingen, og sier – lykke til med å skape «mer himmel på jord», vi sees.