De kirkelige dialogsentrene er til stede i de største norske byene, og i Drammen gikk det offisielle startskuddet i 2018. På dialogsenterets nettside kan vi lese at "Drammen kommune har omtrent 100.000 innbyggere med røtter i over 150 nasjoner. Her lever mennesker med veldig mange ulike historier, kulturelle referanser og religiøse tradisjoner."
Det er slik sett naturlig at kirken engasjerer seg i dialogarbeid i Drammen, men det livsynsmangfoldige samfunnet er ikke avgrenset til bare de største byene, og ønsket er at Dialogsenteret i Drammen skal være en ressurs for hele bispedømmet. Og Karoline stiller gjerne opp:
- Jeg tenker at jeg er en fagperson som kan stå til disposisjon der det trengs å reflektere rundt det å være kirke i vårt livssynsåpne og mangfoldige samfunn. Hvordan kan kirken bidra i sitt lokalmiljø? Hvordan møter vi folk med annen livssyn i våre hus, i våre kirkelige handlinger, til samtale? Hvordan opplever vi oss selv i møte med det som er fremmed? Kan vi ta den andres perspektiv på hvem vi er? Jeg vil gjerne inviteres til menighetsråd, prestekollegier eller andre steder. I Drammen skal vi nå forsøke å jobbe med skoler og lærere om religiøsitet i skolen, forteller Faber.
Ser fordeler i delt stilling
Karoline startet opp som dialogprest omtrent da badevannstemperaturen i Drammensfjorden gikk fra behagelig til "friskt;" en tid som ofte er travel for de fleste kirkelige medarbeidere. Hvordan har oppstarten som dialogprest vært?
- Tidlig høst i Drammen er alltid preget av Drammen Sacred Music Festival og Lønneboseminaret, som er Dialogsenterets dagseminar om dialog for kirkelig ansatte og alle interesserte. Så det har vært mye å engasjere seg i med en gang, og det er bra. Jeg er også prest i Strømsø kirke i andre halvdelen av min stilling, og tenker mye på hvordan de to arbeidsfeltene kan berike hverandre. Dialogsenteret har dermed også byttet tilholdssted fra Fjell kirke til Strømsø sentrum ved min oppstart.
Det handler om respekt
Hva tenker du om dialogens kår i dagens samfunn?
- Det er blitt en mye større bevissthet rundt dialog i dagens samfunn og det er bra. Det er ingen som har et monopol på sannheten i et livssynsåpent samfunn og da er dialog livsviktig for at vi skal leve godt sammen, og møte hverandre med respekt.
Hva er Dialogsenteret i Drammens styrke?
- Jeg tenker at det er en styrke at vi har en halv prestestilling helt øremerka til dette. Dermed blir det et menneske som har en egen forankring i kirka med sitt liv og sin tjeneste, som kan bruke tid og krefter på å reflektere kirkas forhold til andre livssyn og hvordan vi møter samfunnet slik det er i dag, og løfte det inn til refleksjon der det er anledning, sier Karoline.
Å være kirke i et livsynsåpent samfunn
Hva tenker du er dialogsenterets viktigste oppgaver fremover?
- Det er viktig å drøfte religionens kår i et livssynsåpent samfunn slik det er lovregulert nå. Det offentlige rommet er ikke nøytralt, men vi skal leve med respekt side om side med våre trosytringer. Det innebærer en del dilemmaer, men også mange muligheter. Vi må snakke sammen for å finne ut av det, både som kirke og som samfunn.
Har du noen drømmer eller visjoner du vil dele med oss?
- Min drøm er at vi kan se på tro som en viktig ressurs i vårt samfunn. Noe som inspirer og som gir kraft og mot til å leve. Noe vi kan samtale om uten at det er tabu og uten å trampe over. Men at vi også kan være kritisk til det som er undertrykkende og skader mennesker uten å angripe hverandre. At mangfold er noe bra og berikende og at færre mennesker havner i utenforskap på grunn av hvem de er. Da får vi et riktigere samfunn, tror jeg, og da er det på et vis også mer håp for verden, i ytterste konsekvens, avslutter Karoline.
VIL DU HA HJELP ELLER RÅD TIL Å KOMME I GANG MED DIALOGARBEID? Eller bare en prat om temaet?
Ta kontakt med Karoline her:
https://kirkeligdialogsenter.no/drammen/kontakt/