Biskop Jan Otto Myrseth har inntatt tegnebordet. Det er SuperTirsdag i Kyrkjestugu i Ål i Hallingdal. Omkring 50 små og store har nettopp forsynt seg med hjemmelaget mat og dessert og fått et etterlengtet pusterom i en travel hverdag. Stab og frivillige i kirken er vertskap for det ukentlige tilbudet som er åpent for alle.
Dagens tegneoppgave er dyr og romskip. Sigbjørn Thoen Haugen har ganske mye erfaring med å tegne, ikke minst fra barnehagen. Han blir en god samarbeidspartner for biskopen når det gjelder å få farge over hele arket.
– Men lillebroren min Åsmund er ikke så tålmodig, da, sier Sigbjørn.
– Han bare løper rundt.
Kirken henger sammen
Og slik kan det være med kirken også, både lokalt og i den store sammenhengen. Det kreves litt samarbeid for å få fargelagt hele arket. Det er ikke så lett når noen løper hit og andre løper dit, slik det lett kan bli i en travel hverdag. Så blir det jo mer tidkrevende, å måtte fargelegge alt alene.
– Biskopen er et symbol på at kirken henger sammen, at vi er del av noe større. Vi er ikke kristne alene, og kirken er ikke en lokal størrelse uten en sammenheng. Vi trenger å samle kreftene mot alt som vil ta fra oss håpet og troen på morgendagen, sa biskop Jan Otto Myrseth da han traff staben i Ål kyrkjelege fellesråd i starten av visitasuken.
Biskopen har også denne gangen et klart mål med visitasen.
– Min drøm er at vi sammen kan tenke nytt og strategisk. Hvordan skal vi forvalte de ressursene vi har slik at lokalsamfunnet her kan bli godt å leve i for flere? For å få til det, skal vi snakke ærlig og sant om hvordan det er å være kirke her, sa biskopen.
Et ærlig bilde
En visitas er et forberedt besøk i en eller flere menigheter for å føre tilsyn med den kirkelige virksomheten. Denne gangen var det Ål, Torpo og Leveld menigheter som fikk besøk. Formålet er å støtte, inspirere og veilede menigheter og ansatte, og gjøre kirkens nærvær synlig i lokalsamfunnet.
– Vi skal ikke bare vise frem kirkens fortreffelighet, men vise hvordan vi kan være en viktig og målrettet samarbeidsaktør i lokalsamfunnet, sier Myrseth.
For å styrke kirken i denne oppgaven, har biskopen samtaler med alle ansatte basert på rapporter han på forhånd har fått fra stab, menighetsråd og fellesråd. For å komme tett på arbeidet, deltok han på alt fra aktiviteter i kirken til besøk hos menighetsråd, lokale bedrifter og politisk ledelse. Prost Sveinung Hansen leder prestetjenesten i Hallingdal, og ledet også an under visitasen.
– En visitas er en fin blanding av kongebesøk og riksrevisjon, sier han.
– Først og fremst er det en fin måte for oss å bli sett og vist interesse for. Samtidig skal vi måles på det vi gjør. Vi skal ikke vise frem et glansbilde av hvordan det er å være kirke her, men virkeligheten. Det er også en synliggjøring av hva vi mangler og trenger, sier prosten.
Et blikk utenfra
Etter tre dagers tett program, skrev biskopen et oppsummerende visitasforedrag som han la frem etter søndagens gudstjeneste i Ål kyrkje, i rammen av en vakker folkemusikkmesse. Foredraget peker både på den lokale kirkens styrker og utfordrer den på veien videre. Svetlana Anistratenko er kirkeverge i Ål og leder for alle de kirkelige ansatte bortsett fra prestene.
– Det er bra å få et blikk utenfra, og jeg håper vi får en grundig tilbakemelding fra biskopen om hva vi kan jobbe videre med, sa kirkevergen.
Er du nysgjerrig på hva kirken i Ål ble utfordret på, kan du lese visitasforedraget her.