Mangfold og inkluderingsarbeid er kirkens ansvar og oppgave i det å være kirke. Fortellingen om den barmhjertige samaritan er en av de vakreste tekstene i Bibelen. Budskapet er tydelig: et annet menneskes nød utfordrer oss som medmennesker til å være tilstede, se behovene og bidra med lindring, støtte og hjelp. Barmhjertighet og omsorgsarbeid har vært en del av kirkens varemerke i århundrer. Dette inkluderingsarbeidet skal være et tydelig kjennetegn for Kirken i Tunsberg.
Vi vil som Kirke og bispedømme arbeide kontinuerlig med holdninger og verdier som styrker solidaritet med den fremmede, løfter frem likeverd og medborgerskap, er med på å utjevne sosiale forskjeller og slik forebygge utenforskap. Vi tror på en kirke som ser mennesker, viser respekt og anerkjennelse for ulikhet, og gir mennesker mulighet til medvirkning og deltagelse.
Arbeid for frihet, menneskeverd og rettigheter
Den norske kirkes engasjement for innvandrere og integrering fulgte i kjølvannet av at Norge åpnet for økt arbeidsinnvandring på 1970-tallet. Kirken var raskt på banen og har siden arbeidet aktivt for andre menneskers frihet, menneskeverd og rettigheter. Dette omfatter både politisk påvirkning og holdningsskapende arbeid, og er en naturlig del av en av omsorgstjenestens hovedsøyle: kamp for rettferdighet.
Både Bispemøtet, Mellomkirkelig råd og Kirkemøtet har uttalt seg om temaene.
Flyktningarbeid i norske menigheter
Sommeren 2015 opplevde Norge den sterkeste økningen i antall flyktninger på flere tiår. De ble tatt imot av det norske samfunnet gjennom en stor og imponerende dugnadsinnsats. Mange menigheter i Den norske kirke deltok. Flere driver fortsatt et viktig integreringsarbeid gjennom
- Lokalt diakonalt arbeid i menighetene
- Kristent Interkulturelt Arbeid (KIA) (lenke nedenfor)
- Drammen Kirkelig Dialogsenter (Fjell kirke, Drammen) (se lenke nedenfor)