Haugianismen satte sitt preg på Hedalen. Det myndige lekfolket ble engasjert i misjonsarbeid, og flere misjonsforeninger ble stiftet. Én av disse var Kinamisjonen (senere kalt Orientmisjonen) som ble stiftet i 1911.
Dette skapte behov for flere møteplasser, og i 1913 ble Søndre Hedalen Misjonshus bygd – også fordi det fra denne delen av bygda var langt til kirka. Ole Dokkehaug var byggmester i 1913. han fikk kr 800 for arbeidet, og hele bygget kostet kr. 2.500,-
Emmisærbesøk Her ble det holdt møter av ulike slag. Tilreisende predikanter fra ulike organisasjoner var innom både bedehuset, hjem og andre lokaler i bygda. Noen av dem kom fra det vi i dag kaller Smiths Venner. Uenighet om lære oppstod, og det førte til at vennene fant seg andre lokaler der de holdt sine møter.
Godt vedlikehold På 1950-tallet fikk lokalet nytt navn, Søndre Hedalen bedehus. (Ved kirka var det et annet tilsvarende lokale som ble kalt Venneheimen.) I dette tiåret ble huset restaurert, og på 70- og 80-tallet ble det bygd ut og pusset opp. De siste årene har det igjen vært gjennomført omfattende vedlikeholdsarbeider på det som nå kalles Bedehuset.
Frivillig innsats I alle år er det frivillige økonomiske bidrag og dugnad som har gjort at bygget i dag framstår som et lyst, trivelig og velegnet samlingssted. Nå brukes det til flere misjonsforeningers møtevirksomhet, barne- og ungdomsarbeid, menighetsarbeid, konfirmasjonsselskaper, åremålsdager med mer.
Hedalen Misjonsforening eier Hedalen Bedehus (Gnr.100/Bnr.6). Et eget styre på tre medlemmer skal stå for drift, vedlikehold og utleie av huset.