Dere kan velge bryllup med storslått fest og mange gjester, eller et minimalistisk bryllup i jeans og joggesko, med bare forlovere, prest og organist til stede. Bryllup er en stor feiring av kjærligheten – uansett.
Drop-in bryllup
På valentinsdagen (14. februar) mellom kl. 14 og 17 inviterer vi til drop-in bryllup i Ås kirke. I en noe enklere seremoni, enn det som er vanlig ved et tradisjonelt kirkebryllup blir dere gift etter en vigselssamtale med presten – det hele tar ca. 30 minutter. For noen høres det kanskje litt "Las Vegas-aktig" ut, men etter å ha giftet seg på drop-in er det mange par som beskriver seremonien som nær, personlig og høytidelig.
I kirken pleier vi å si at en drop-in-seremoni er helt enkelt og like stort som en vanlig vielse. Vi pynter kirken til fest, stiller med prest, musikk og vitner (om dere ikke har med forlovere selv). Dere trenger egentlig bare å møte opp med en prøvingsattest og si JA.
Dersom dere ønsker å reservere tidspunkt, for å slippe å vente i kø kontakt Linda på kirkekontoret. Hun kan også svare på eventuelle spørsmål dere skulle ha.
Hverdagsbryllup
Visste du at dere kan gifte dere i kirka i lunsjen på en onsdag? Hverdagsvielser i kirka lar seg meget vel gjennomføre. Det er bryllupsseremonien for dere som ønsker noe helt enkelt, men samtidig høytidelig og personlig. Bare dere har prøvingsattesten i orden trengs det nesten ikke forberedelser. Vi tilbyr vielser i kirkene våre de fleste dagene i uka. Ta kontakt så finner vi en dag og tidspunkt som passer dere perfekt.
Tradisjonelt kirkebryllup
Fremdeles velger flest å gifte seg i de tradisjonelle kirkebryllupene (lørdager kl. 12.30, 14.00 eller 15.30, som er våre faste vigselstider). For mange er tiden med bryllupsplanlegging en tid fylt av store og små drømmer, planer og valg. I de tradisjonelle kirkebryllupene har brudeparet selv mulighet til å være aktivt med i planlegging og gjennomføring av vielsen.
Dette gjelder både prosesjonen, valg av bibeltekster, salmer og musikk og eventuelt tenning av lys. Dessuten kan dere være med på å bestemme rammene rundt ekteskapsløftet, overrekkelsen av ringer og forbønnen for brudeparet.
Det er også mulig med kulturelle innslag som understreker brudeparets bakgrunn. All planlegging må skje i samarbeid med prest og organist/kantor. Disse har ansvar for å godkjenne innholdet i seremonien.
Synstolkning: brudepar går ned midgangen sammen, foto: Bo Mathisen
Forbønnshandling for ekteskapet
Dersom dere har giftet dere i en borgerlig sammenheng, er det fint å kunne feire dette med en egen seremoni i kirkerommet. I et vakkert rom, med stemningsfull musikk og tekster som berører, gir dere hverandre løfter på nytt – og ekteskapet blir bedt for og velsignet. Seremonien ligner på en vanlig kirkelig vielse, bortsett fra selve ekteskapsinngåelsen.
Bryllup i kirken er gratis for alle
Alle par uansett kjønn og legning er velkomne til bryllup i kirken. Det stilles ingen krav til hvilke meninger, verdier eller tro dere har.
Det er gratis å gifte seg i kirken der dere eller en av deres foreldre bor (folkeregistrert adresse), og så lenge en av dere er medlem i kirken.
Et bryllup er en vakker feiring av kjærligheten. At to mennesker ønsker å inngå ekteskap for å leve sammen, er lang tradisjon i det norske samfunnet. Enten dere er unge eller gamle, er nyforelsket eller har vært sammen lenge – er dere velkommen i kirken.
Alle par, uansett tidligere ekteskap, kan gifte seg i kirken. Dersom en av dere har vært gift tidligere, bør dere være obs på at dette likevel kan medføre noe ekstra arbeid for å bekrefte at det tidligere ekteskapet er slutt.
Dersom en av dere er utenlandsk statsborger med permanent oppholdstillatelse, vil dere vanligvis følge de vanlige prosedyrene for ekteskapsprøving. Dersom en av dere er utenlandsk statsborger uten oppholdsrett i Norge, kan dette medføre ekstra dokumentasjon og lengere behandlingstid hos Skatteetaten. Oppdaterte regler om dette finnes på Skatteetatens nettsider.
Prøvingsattest - Skatteetaten
Før vielsen kan skje, må brudefolkene fylle ut "prøvingsattest" - lenken under tar dere til Skatteetaten hvor dere finner skjemaet og annen informasjon som er fin å lese før vielsen: Ekteskap og samliv - Skatteetaten. Attesten er gyldig i 4 måneder etter at den er utstedt.
Slik bestiller dere bryllup i kirken
For å bestille vielse i en av kirkene våre må dere kontakte Hanne eller Linda (kontaktinfo finnes nedenfor) på kirkekontoret. Send en e-post eller ring for å gjøre bestillingen, de kan også svare på det meste dere lurer på.
Synstolkning: Linda, Kjerstin, Hanne, Tom Egil og Jostein fra drop-in bryllup 2024.