Høye ambisjoner
Historien har bragt oss mange helter på fotballbanen. Pelé og Maradonna var store fotballkunstnere. Sir Alex Ferguson og Brian Clough har skapt trofévinnende lag fra sidelinjen. De deler stjernehimmelen med Kenny Daglish og Gianluca Vialli, som hver for seg hadde enorm suksess i rollen som spillende trener, henholdsvis i Liverpool og Chelsea. Det var litt av denne magien som Kirkelaget skulle gjenskape ved hjelp av spillende trener Inger Johanne Aaby. Etter noen magre år, med svake sportslige resultater var håpet at dette skulle bli historien om da Aaby ledet laget helt til topps i 2022-utgaven av Brobyggercupen.
«Det har vært en intens oppladning og det har gått med mye tid til forberedelser. Jeg har drøftet ulike taktikker med keeper og assistenttrener Kjetil (Borgenvik, red.anm.), og lagt opp et knallhardt treningsregime»
Det fortalte Inger Johanne Aaby i morgensolen på Føyka stadion i timene før turneringen braket løs. Årets turneringsformat var straffesparkkonkuranse, noe som var egnet til å begrense skadeomfang blant de ansatte. I tillegg var håpet at dette skulle styrke mulighetene for Kirkelaget.
Gruppeseier
Og det startet så bra for et sultent Kirkelag. Etter kamper mot Vålerenga, Strømsgodset og ROP i gruppespillet, kunne Kirkelaget feire tre seiere og gruppeseier.
Viser muskler. Keeper Kjetil Borgenvik (til venstre) i vennskapelig diskusjon med en motstander. (Foto: Jørgen Svartvasmo / Asker kirkelige fellesråd)
I kvartfinalen ventet gruppetoer Strømsgodset på et høstkaldt Føyka. De stilte med et kruttsterkt mannskap og det ble et svært jevnt oppgjør mellom to spillende lag. Det var allikevel Kirkelaget som nok en gang trakk det lengste strået og sikret seg semifinalebilletter. Plutselig virket ikke bragdene til Daglish og Vialli lenger umulige.
Sikter høyt. Spillende trener Inger Johanne Aaby har store ambisjoner for Kirkelaget. (Foto: Jørgen Svartvasmo / Asker kirkelige fellesråd)
Lokalderby
I semifinalen ble det imidlertid stopp for Kirkelagetet i nabooppgjøret mot Askers gatelag. Da dommeren blåste av, måtte skuffede Kirkelagsspillere innse at slaget var tapt, med siffrene 2-4. «Anledningen ble rett og slett litt for stor for oss» reflekterte en resignert Kirkelaget-spiller i pressesonen etter kampen.
Bronsefinalene er ofte preget av spillere med lave skuldre som byr på underholdende og god fotball. Det har vi sett mange eksempler på i verdensmesterskapets historie. Bronsefinalen i Brobyggercupen 2022 var heller intet unntak. Kirkelaget var tilbake i toppslag, men møtte et enda sterkere Politi-lag. Et engasjert publikum fikk til slutt se Politiet sikre seieren med knepne 5-4.
Bygge broer
Hele turneringen var også i år preget av et sterkt samhold. Det er en flott møteplass der ulike organisasjoner og innbyggere i Asker treffes og heier frem hverandre. På brobyggercup er samtalene og kaffekoppen viktig. Det er en avslappet og hyggelig atmosfære og det er arena egnet for nettopp å bygge broer i lokalsamfunnet. Det var altså en stor suksess, med god stemning både på og utenfor banen, selv om de sportslige resultatene ikke holdt hele veien inn.
Så ble dette allikevel ikke historien om hvordan spillende trener Inger Johanne Aaby vant Brobyggercuupen og en plass i historiebøkene. Det er ikke historien om hvordan Kirkelaget kunne heve pokalen. Men det er historien om spilleglede og samhold. Det er historien om vennskap. Og det er historien om å bygge broer mellom ulike samfunnsaktører og mennesker i Asker.