Fjell kirke fyller 40 år den 26.august, og det feirer menigheten i hele år.
Du vil kanskje tenke: Er 40 år for en kirke noe å feire, når vi ute i Skoger har en kirke som nærmer seg 900 år, og vi har Strømsø kirke som snart er 360 år?
«Barnebursdag!» tenker du.
Og da vil jeg si: Ja, kall det gjerne «Barnebursdag», for det er ikke noe som er så spennende, livlig og morsomt som barnebursdager, og vi har allerede hatt mange fine jubileumsmarkeringer, og mange flere kommer utover i året.
Jeg bare nevner i farta: Konserter med Ola Bremnes, Solveig Slettahjell, Edvard og Ine Hoem og et av landets fremste vokalensembler PUST.
Men siden vi nå feirer 40 år, må vi ha en aldri så liten historikk:
Hvordan ble Fjell kirke til?
Hadde vi stått her som vi nå står ved Austad gård den gangen kona mi gikk på Danvik skole, var det nok ingen som ville sett for seg at det skulle reise seg en kirke på en fjellknaus der oppe på Galterud.
Brit forteller at når klassen hadde utedag, og skulle på tur, fulgte de en sti som startet her ved Austad gård. Og så gikk de langs eplehager, jorder, og gjennom granskog til de kom til gården til Meland oppe på Galterud. Og det var hjemmet til klassekameraten Lars Meland, - og der spiste de nista før de trasket tilbake til skolen.
Men byen vokste, og det ble lagt ut byggetomter oppover langs stien, og Austadveien ble påbegynt. Den gikk i første omgang opp til der Drafnkollveien tar av, og der snudde bussen.
Bebyggelsen åt seg videre oppover, og Austadveien ble forlenget til der Kiwibutikken er i dag, - og da gikk bussen dit.
Og nå gikk det fort. Da Galterudområdet og Nedre Fjell ble regulert til bebyggelse, skjøt boligblokkene langs Lauritz Hervigs vei opp i rekke og rad, - og Drammen hadde fått en ny bydel.
Og mens bydelen ennå vokste, fikk den i 1971 sin egen barneskole, som etter hvert ble Buskeruds største med 699 elever.
Bydelen hadde fått sin skole, men mange mente at bydelen også måtte få sin egen kirke. Å sørge for skole i bydelen, var kommunens ansvar, men det var ikke bare å gå til ordføreren og si at vi vil ha en kirke også, - bygg kirke!
Riktig nok var det i reguleringsplanen tegnet inn en tomt tiltenkt et kirkebygg omtrent der kirka ligger i dag.
Da stod initiativrike og handlekraftige kvinner og menn fram og tok saken i egne hender, og det ble satt i gang dugnadsaktiviteter som det lukte svidd av:
- 5 kirkeringer ble etablert med formål å samle inn penger.
- det ble startet søndagsskole på Søndre Fjell gård.
- det ble holdt gudstjeneste på Fjell skole annenhver søndag.
- og i august ble det holdt friluftsgudstjeneste på kirketomta.
En byggekomite engasjerte en av landets beste, ja, - kanskje den aller beste kirkearkitekten, Elisabeth Breen Fidjestøl, til å tegne utkast til kirke slik de ville ha den på Fjell.
Etter 16 år med iherdig innsats, var planene klare og 850 000 kroner innsamlet.
De høyere kommunale og kirkelige myndigheter var imponerte, og konkluderte med at: Jo, - disse folka fortjener en kirke. Og etter et godt samarbeid mellom instansene, ble en finansieringsplan godkjent.
Og den 15. august 1983 ble det første mineboret satt i fjellet, og den 26. august året etter ble Fjell kirke innviet. Regningen kom på 11 millioner kroner, - 1,4 millioner under kostnadsoverslag! Slå den! Snakk om suveren planlegging og effektiv gjennomføring.
Nå er nesten alle disse samfunnsbyggerne borte, og vi minnes dem med stor takknemlighet.
Det aller nyeste i kirkens historie er at den fra 1/1 -22 fikk utvidet sitt sokn etter at Strømsø kirke opphørte som soknekirke. Det offisielle navnet på menigheten vår er nå Danvik Fjell menighet.
Og en av måtene å markere dette på, er denne årlige friluftsgudstjenesten her på den praktfulle Austad gård. Og sist jul stod Austad Fjell menighet for tenning av julegrana på gårdsplassen her, noe som skal bli en fin tradisjon.
Nå er det vårt ansvar, vi som er samlet her, å føre arven etter pionerene videre, så Fjell kirke kan fortsette å være en møteplass for alle i generasjonene som kommer.