Det å miste et menneske man er glad i er en stor påkjenning, og en stor endring i livet. Det kan ta lang tid å bearbeide tapet, og å tilpasse seg endringen. Det kan også gå lang tid før man igjen kjenner noen glede i livet. Sorg er ingen sykdom, men en helt naturlig reaksjon på det tapet man har opplevd. Men det er en vanskelig prosess!
Det er naturlig at man blir veldig sliten, får dårlig matlyst, søvnproblemer og konsentrasjonsvansker. Det kan være vanskelig å gå på jobb eller skole, og det kan være utfordrende å få gjort helt vanlige, dagligdagse ting. Følelsene kan skifte mellom dypt savn, sinne, lettelse, bitterhet, dårlig samvittighet og helt ubegrunnet selvbebreidelse. Mange kjenner også fysisk smerte, som hodepine, magesmerter eller andre plager. Sorgens mange reaksjoner kan gjerne utløses av helt uventede ting: En sang på radioen, en lukt som minner om din kjære, et uttrykk.
Mange har skrevet bøker, sanger og dikt om hvordan de kom seg gjennom sorgen, og vi kan lære mye av andre som har sørget før oss. Men det er ingen fasit på hvordan vi kan bearbeide en sorg. Hver person må finne sin vei, og jobbe seg gjennom det. Etter hvert klarer man å veksle mellom å gi rom for sorgen, og å la livet gå videre.
Kanskje vi alle må utfordre oss selv til å ta kontakt med de vi kjenner som er i sorg. Strekke ut en hånd. Gi en klem og si at vi synes det er trist det som har skjedd. «Jeg er her hvis du trenger meg!» Hvis de ikke orker, er det greit. Da vet de i hvert fall at vi tenker på dem. At vi er på laget deres.
Ønsker du noen å snakke med? Både diakonen og prestene i menigheten er tilgjengelige for samtaler. Du kan komme til kontoret eller vi kan komme til deg. Man trenger ikke å ha store eller spesielle problemer får å ha en samtale, og du bestemmer selv hva du vil snakke om.
Dersom du har ønske om å delta i en sorggruppe, kan du ta kontakt med vår Diakon Tjøstolf Vittersø (se kontaktinfo nedenfor) eller «Sorg og omsorg» på Drammen Frivillighetssentral på Landfalløya. Sorg og Omsorg tilbyr kontinuerlig sorggrupper, og tilbudet er gratis. Gruppene ledes av frivillige som selv har opplevd tap. Grupper består vanligvis av 4-6 deltakere som møtes en til to ganger i måneden. Sorg og Omsorg er et samarbeid mellom kirken, kommunen, sykehuset og Humanetisk forbund og omfatter både Drammen og nabokommunene.
I sorggrupper møter man mennesker som har opplevd lignende tap som seg selv. Mennesker som kan kjenne seg igjen i din historie, og som forstår og anerkjenner dine reaksjoner og følelser.
I forbindelse med Allehelgensdagen arrangeres gudstjeneste med opplesning av alle som er bisatt eller gravlagt siden Allehelgensdagen året før. Til etterlatte og pårørende sendes det ut en egen invitasjon til denne gudstjenesten, og til Allehelgenskonserten som gjerne arrangeres på kvelden.