Fastetiden - forberedelsestiden fram mot Den stille uke og påsken - er en tid for å reflektere over hva Guds handlinger i historien betyr for hver og en av oss og hva vi kan bety for andre mennesker.
Fastetiden er en tid for stillhet, ettertanke og forsakelse. Tidligere fastet man fra visse typer mat i fastetiden. Kanskje er dette en tid der du kan kutte ned på noe for å få tid til det som er viktig eller rett og slett for å finne rom for stillhet og hvilepuls? Hva som skal kuttes ned på, varierer nok veldig. Det kan være visse typer mat, det som er "ekstra" eller kanskje kan det være en tid for å kutte ned på skjermtid og sosiale medier? Så kan tiden og ressursene dette frigjør brukes på dine medmennesker, de som er rundt deg eller som er lenger unna og trenger deg nå.
Fastetiden er også en tid for fokus på gudstjenesteliv. Kanskje kan dette være en tid der du setter av litt ekstra tid for å komme på gudstjenester? I Bragernes kirke har du mulighet til å komme på flere små og større gudstjenester hver uke. Høymesse eller familiemesse hver søndag kl. 11.00, hverdagsmesse (kort nattverdsgudstjeneste) hver tirsdag kl. 12.00, morgenbønn hver onsdag kl. 08.30 og Bønn for fred hver torsdag kl. 12.00.
Kirken står også åpen for deg seks dager i uken. Søndager kl. 10.00 - 15.00, tirsdager, onsdager og torsdager kl. 12.00 - 17.00 lørdager kl. 12.00 - 15.00. Her er det rom for stillhet, ettertanke og lystenning. Det er også mulighet for samtale.
Nå i fastetiden har vi laget en korsvei i kirken. Det å gå korsveien – å følge Jesus på hans vei fra han blir dømt til døden og til han blir gravlagt – har lange tradisjoner i kirkens historie. Noen kirker har faste korsvei-stasjoner montert i kirken gjennom hele året, mens andre kirker henter frem stasjonene i fastetiden og pasjonstiden før påske.
Korsveien i Bragernes kirke i fastetiden og installasjonen i våpenhuset (se det øverste bildet i artikkelen), ønsker å formidle Guds tilstedeværelse i all menneskelig lidelse. Gjennom sin lidelse og død, stiger Jesus helt ned i dypet av vår menneskelige eksistens, slik at ingen sider ved menneskelivet er ukjent for Gud og ingen deler av vår tilværelse er gudsforlatt.
Hver stasjon på korsveien inneholder en bibeltekst, en bønn og en aktualisering. Vi ønsker at denne korsveien og installasjonen i våpenhuset skal skape refleksjon over hva det betyr for den enkelte av oss å ta vårt kors opp og følge etter Kristus – både i fastetiden og i livet forøvrig. Du kan laste ned et hefte med bilder, bibeltekster, bønner og refleksjoner fra korsveien under "Dokumenter" nederst på siden.
I fastetiden samler også konfirmantene inn penger til Kirkens Nødhjelps fasteaksjon, der vi får bidra til at flere mennesker i verden får tilgang til rent vann. Det å dele er også en viktig del av fasten. Les mer om fasteaksjonen her. I kirken står det også fremme lys i alle regnbuens farger og en bønn og en tekst for hver uke i fastetiden.
Fastetiden er også en tid for kamp for rettferdighet og fred. Hos profeten Jesaja (58. kapittel), kan vi lese følgende om faste:
Er dette den faste jeg vil ha; en dag da mennesket plager seg selv, henger med hodet som sivet, kler seg i botsdrakt og ligger i aske? Kaller du dette for faste, er det en dag etter Herrens vilje?
Nei, slik er fasten som jeg vil ha; at du løslater dem som med urett er lenket, sprenger båndene i åket og setter de undertrykte fri, ja, bryter hvert åk i stykker, at du deler ditt brød med dem som sulter, og lar hjemløse stakkarer komme i hus, at du sørger for klær når du ser en naken, og ikke svikter dine egne.
Da skal ditt lys bryte fram som når dagen gryr, dine sår skal snart leges og gro. Din rettferd skal gå foran deg og Herrens herlighet følge etter deg. Da skal Herren svare når du kaller på ham, når du roper om hjelp, skal han si: "Her er jeg!"
Velsignet fastetid!