SAT-7
Den kristne arabiske TV-kanalen SAT-7 vil støtte de kristne i Midtøsten og Nord-Afrika (MENA) i deres kristne vitnesbyrd og liv. Gjennom mediene presenterer SAT-7 den kristne tro til millioner av mennesker rett inn i folks hjem.
TV-kanalen er en kristen stemme inn i et område med få kirker der kristne er en minoritet og mange også lever isolert i fiendtlige omgivelser. Prosjektet har som mål å gi den kristne minoriteten en trygg plass å motta Guds ord. I tillegg vil en gi flere ikke-kristne mulighet til å høre om Bibelen og få presentert hva som står skrevet der.
SAT-7 er en profesjonell medieaktør, alle programmene er produsert av og for Midtøstens befolkning og er kulturelt relevante, religiøst og politisk sensitive. Sendingene er fordelt på flere kanaler og går hele døgnet på arabisk, tyrkisk og farsi. Programtilbudet er variert med filmer, dokumentarer, gudstjenester, talk-shows, spesialprogram for kvinner, egne program for ungdom, egen stasjon for barn, skolefaglig undervisning for flyktningbarn m.m.
I MENA har over 90 prosent av befolkningen tilgang til satellitt-TV. Over 23 millioner seere følger SAT-7-sendingene regelmessig.
Her kan du se en video om SAT-7.
Her kan du se en video der SAT-7 presenterer seg selv.
Her kan du se en annen presentasjon av SAT-7.
Bibelselskapet i Egypt
NMS gir støtte til drift av to bokhandler i Kairo. Bokhandlene i Shubra og i Gomhoriyya street er to av 19 utsalgssteder i Egypt. Støtten til drift av bokhandlene er med på å gi Bibelselskapet i Egypt økonomi til annet viktig arbeid, som for eksempel aktivitetssenteret «Bible World» og bibeldistribusjon til fattige familier.
Bibler og kristen litteratur er ikke lett tilgjengelig andre steder i Egypt enn inne i kirkene. Bibelselskapets bokhandler gjør det lett å få tak i en Bibel, også for de som ikke er kristne. Bibelselskapet samarbeider med lokale menigheter over hele landet for å dele ut bibler og bibeldeler til sterkt reduserte priser til fattige familier.
Aktivitetssenteret «Bible World» gir barn fra hele Egypt viktig kunnskap om Bibelen og gjør de i stand til å forsvare troen sin i møte med påstander om at de kristne har endret teksten i Bibelen. Bibelselskapet bidrar også sterkt til økumenisk samarbeid på tvers av ulike kirkesamfunn. De lokale bokhandlene med deres distribusjonsnett og relasjoner til lokale kirkeledere er viktige nøkkelfaktorer i dette.
Sommerskole på Anafora
I Egypt tar mange foreldre sønnenesine ut av skolen, slik at de kan jobbe for å tjene penger til familien. Dette prosjektet støtter at 100 til 250 gutter i alderen 10 til 15 år får være to måneder ved en sommerskole på Anafora, et koptisk trenings- og retreatsenter i ørkenen mellom Kairo og Alexandria.
Sommerskolen er for gutter som har opplevd traumer og som har problemer med å fullføre utdanningen. Her får de utdanning og yrkesopplæring i trygge omgivelser. I løpet av ukene på sommerleiren vil guttene bli løftet og bygget opp, ikke bare til å fullføre utdannelsen, men også til å bygge karakter, finne åndelig hvile og seen fremtid for seg selv – som igjen bidrar inn i lokalsamfunnene deres på en positiv måte.
Med seg hjem får de også et stipend/»lønn» for den tiden de har vært på sommerleiren, slik at de kan forsørge familiene sine. Uten dette prosjektet ville mange gutter droppet ut av skolen og fått problemer med livet i fremtiden.
Traumebehandling for kvinner på Anastasia
Dette prosjektet hjelper unge kvinner med å bearbeide traumer og finne helbredelse, noe de ofte ikke får anledning til hjemme. Tradisjoner og fordommer hindrer dem i å si fra om overgrep.
Hvert år kommer rundt 100 kvinner mellom 17 og 25 år, som har opplevd seksuelle overgrep, til Anastasia undervisningssenter, det hører til Anafora retreatsenter som ligger i ørkenen mellom Kairo og Alexandria. De får delta på traumehelbredende workshops og får oppfølging og støtte i ettertid av kvinner som har fått opplæring, som var sammen med dem på Anastasia og bor i samme landsby.
Prosjektet er til stor hjelp for dem som deltar. Gjennom workshopen får skamfulle og redde unge kvinner med traumer en følelse av egenverd, de får hjelp til å ikke se seg selv ikke som ofre, men som frie aktører.
I tillegg gir prosjektet hvert år 30 prester opplæring i å skape holdningsendrende atferd i lokale menigheter, det vil også være en støtte for kvinnene.
Noen av kvinnene som deltar blir ledere og rollemodeller for andre kvinner når de kommer tilbake til landsbyen sin. Sammen med andre kvinner, menn og prester som er involvert i dette prosjektet, blir de endringsaktører i lokalsamfunnet. De jobber målrettet med de grunnleggende årsakene til at unge kvinner er så utsatt for overgrep; et patriarkalsk system der kvinner ikke har noen rettigheter og hvor kulturen med taushet, skam og skyld er normen for unge kvinner.
Bragernes menighet har allerede en vennskapsrelasjon til Naqada og Qus bispedømme i Den koptisk-ortodokse kirke i Egypt, og flere i Bragernes menighet har derfor besøkt Anastasia og det tilknyttede senteret Anafora.
.
Bragernes menighet fokuserer på prosjektene over, men gjennom støtten til NMS sitt arbeid i Midtøsten, støtter vi også en rekke andre prosjekter. Dette kan du lese mer om her.
Her kan du lese de nyeste nyhetsbrevene fra NMS om Midtøsten.
Hvordan kan du støtte prosjektene som inngår i Bragernes menighets misjonsprosjekt?
Menigheten har jevnlig ofring til misjonsprosjektet.
Du kan gi din gave på Vipps nr. 123 978. Velg «Gave til misjonsprosjekt».
Du kan gi din gave på kontonr. 2220.14.83690. Merk gaven «Misjonsprosjekt».
Du kan også bli fast giver til misjonsprosjektet og velge et fast månedlig beløp du vil gi. Da tar du kontakt med sokneprest Per Erik K. Brodal på pb887@kirken.no eller 32 98 91 00.
Misjonsutvalget i Bragernes menighet består av:
Morten L. Strand, leder
Vigdis A. Halden
Berit Barre