De første hverdagstankene i det nye året.
Det trengtes noen uker med stilhet for å få noe å si igjen.
Mange av oss kjenner at isolasjonen sliter på oss nå.
Denne ukens fortelling handler om en kvinne ved en brønn utenfor en samaritansk landsby og om Jesus. Den handler om å være tørst og sliten og lest med litt bakgrunnskunnskap handler det om en samtale som overvinner uovervinnelige grenser.
Hadde jeg ikke visst det synes jeg samtalen mellom Jesus og denne kvinnen mest er rar. Det virker ikke helt som om de finner tonen. Han avslører henne på en måte som jeg synes er ubehaglig (du har hatt fem menn og han som du har nå er ikke din mann) og de diskuterer hvor og av hvem Gud tilbes på riktig måte (på dette fjellet eller i Jerusalem?).
Men mellom linjene finnes noe overvinnende og overstrømmende.
For det første er det lite under at disse to i det hele tatt snakker sammen. Kvinnen er trolig en slags utstøtt i landsbyen sin, en som de andre ser ned på, snur seg bort fra og snakker om bak ryggen hennes. Hun går til brønnen når det ikke forventes at det er noen andre der. Isolert.
Men Jesus er der allerede. Alene, uten disiplene som har gått for å finne mat. Han forventer vel ingen, bare hviler seg. Alene og isolert, på et fremmed sted, blant folk som har en annen tro.
Han spør henne om vann og får det. Han gir henne oppmerksomhet. De snakker sammen som to mennesker, helt uavhengig av sine sammenhenger. Face to face.
Det kommer en dag da Gud skal tilbes uansett hvor, uansett av hvem, i Ånd og sannhet, og denne timen er nå, sier Jesus.
Han ser henne som en utstøtt, hun ser ham som sendt fra Gud.
Mellom dem oppstår det noe som strømmer over. En kilde av rennende vann. Noe som stiller tørsten på en mye dypere måte og som strømmer over til andre. Noe som ikke kan stanses, som overvinner isolasjon og grenser. Uansett hvor. Der mennesker blir sett, der mennesker kommer nær Gud i sannhet og Ånd. Uansett hvem de er.
Slikt kan skje i en samtale når en minst forventer det.
Gud kan møte oss. Uansett hvor. Uansett gjennom hvem.
Du kan lese teksten her: https://bibel.no/nettbibelen/kirkearets-tekster.
Bilde: pixarbay.
Tekst: Karoline Faber, sokneprest.