Vi ble inspirert av Svenska kyrkan som etablerte Fremtiden bor hos oss i Sverge for over 20 år siden. Menighetene i drabantbyene i Sverge opplevde at medlemstallene deres var lave. Helt nede i 11 % noen steder. Mange av disse lokalmiljøene fikk nye innbyggere som kom fra andre tradisjoner og andre tilhørigheter enn den svenske. Menighetene måtte tenke annerledes om det å være èn kristen menighet blant mange religioner og mange kirkesamfunn.
I Norge har vi andre erfaringer enn i Sverige, men våre erfaringer ligner. Hvordan skal vi være en levende, nær og tilgjengelig folkekirke i de nærmiljøene hvor Den norske kirke er ett kirkesamfunn blant mange, er en religion blant mange?
Gjennom Fremtiden bor hos oss nettverket gir vi oss selv en mulighet til å tenke høyt sammen, dele erfaringer, gi hverandre mot og pågangsmot til å gå videre med ideer. På mange måter legger vi grunnlaget for en fremtidig virkelighet for Den norske kirke. Som menigheter er vi en del av lokalsamfunnet, vi er en viktig aktør, vi er av betydning for enkeltmennesker. Vi er forpliktet på å kjenne det lokalmiljøet vi er en del av. Først da kan vi være et tilsvar på de gleder og utfordringer som til enhver tid rører seg. Klarer vi ikke dette, setter vi oss selv på utsiden og blir en liten lukket forsamling.
Fremtiden bor hos oss er ikke mer enn hva vi legger inn i det. Vi kan ta i bruk dette nettverket, slik at vi kan utgjøre en forskjell der vi er kirke. Nå er det opp til oss å gjøre Fremtiden bor hos oss til et viktig nettverk for Den norske kirke. Det er vi som vet hvordan livet er i våre lokalmiljøer. Det er vi som sitter på erfaringene, det er hos oss, i menighetene, at kirken er. Alt annet i kirken, enn menighetene, er kun servicepersonell, serviceinstitusjoner, som skal understøtte menighetene og dens aktiviteter.
La oss sammen finne ut av hvordan vi best skal være kirke for en sammensatt befolkningsgruppe.