- He, he, nei, du står fritt til å praktisere din egen tro slik du vil. Men det er klart: det er jo en fordel å ha et forhold til tro hvis du skal sitte i et menighetsråd. Men du trenger ikke å gå i kirken hver søndag, sier Elise Sundby Brun, som selv innrømmer at hun glimrer med sitt fravær rett som det er.
Hun og Sebastian Aas Isaksen er de yngste medlemmene av Glemmen menighetsråd, som ellers må sies å være ganske «topptungt» med tanke på alder. Noe som også må sies å gjelde de fleste andre menighetsrådene i Fredrikstad. Begge oppfordrer nå unge til å melde seg som kandidater til sitte i sitt lokale menighetsråd.
Kirkevalg
Høsten 2019 er det kirkevalg, som arrangeres samtidig med kommunevalget. Da skal det blant annet velges nye menighetsråd for alle de ti menighetene som utgjør Den norske kirke i Fredrikstad. Valget foregår som ved Stortings- og kommunevalg: kandidater melder seg og settes på en rangert liste av menighetens nominasjonskomité. Så er det opp til befolkningen å bestemme sammensetningen av menighetsrådet, ved å stemme frem de kandidatene de ønsker.
Et menighetsråd er øverste styrende organ for en menighet. Rådet bestemmer blant annet over menighetens innsamlede midler, medvirker ved tilsetninger, og har ansvaret for menighetens virksomhetsomåder som for eksempel barn og ungdom, sosialt arbeid (diakoni), gudstjenester, innsamlingsarbeid og kultur. Det eneste kriteriet for å stille som kandidat til å sitte i menighetsrådet, er at man er medlem av Den norske kirke og har fylt 18 år.
Ønsker stort mangfold
- Det er viktig at menighetsrådet gjenspeiler menighetens sammensetning. I tillegg til ungdom, ønsker vi kandidater som kan representere ulike typer interesser ut fra etnisitet, yrkesbakgrunn, geografi, seksuell legning, funksjonsnivå, kjønn – vi nevner i fleng, sier Sebastian, som sammen med Elise snart har sittet fire år i Glemmen menighetsråd. Og ja, de stiller til gjenvalg.
Både Sebastian og Elise har en bakgrunn fra Borg Ungdomsråd, som har en rådgivende funksjon overfor Borg biskop og Borg bispedømmeråd. Da nominasjonskomiteen ringte dem i 2015, virket vervet som en spennende forlengelse av det kirkepolitiske arbeidet i Borg Ungdomsråd.
- Det var jo på mange måter litt skummelt å stille til valg i en alder av 19 år. Det som skremte mest var vel at man sitter i fire år. Det er en lang periode. Og så var jo ansvaret en del «tyngre» enn å sitte i et ungdomsråd. Men i ettertid ser jeg på de fire årene som en lærerik utfordring, sier Sebastian.
Ønsker tilbud for unge voksne
Både han og Elise studerer til å bli lærere. Elise tar bioteknologi i Ås, mens Sebastian tar samfunnskunnskap ved Høgskolen i Østfold. Likevel rekker de innom de fleste av de åtte møtene menighetsrådet har i året. Og de har nok av «kampsaker» som de brenner for – og forfekter – i menighetsrådet:
- Jeg ønsker meg et mye bedre tilbud for unge voksne fra 18 til 30 år. Kirken mangler samlingspunkter for denne aldersgruppen, sier Elise, som også er meget engasjert i Glemmen kirkes musikkliv:
- Jeg begynte i kor i Glemmen kirke da jeg var tre år gammel, og er opptatt av å ivareta våre sterke musikktradisjoner. Som medlem av menighetsrådet får jeg være med å fordele ressurser til kirkens kulturtilbud og komme med oppfordringer om hva jeg ønsker mer av.
Sebastian stiller seg på linje med Elise når det gjelder tilbud til unge voksne:
- Jeg synes for eksempel at man kunne arrangert en ny form for «bibeltimer» for denne gruppen – gjerne med et filosofisk tilsnitt!
- Du blir hørt
I Glemmen menighetsråd er det mulig å jobbe innenfor ulike interessefelt. I tillegg til musikk og kultur, har menighetsrådet en egen komité for diakoni – menighetens sosiale arbeid. I 2018 fikk komiteen på plass et fast tilbud om seniorlunsjer i Glemmen kirke. Den fikk også etablert en besøkstjeneste for eldre.
- Som medlem av et menighetsråd får du mange muligheter. Du får bidra til å skape en bedre kirke – en kirke som du vil se og invitere flere til. Du blir hørt. Din stemme teller, fastslår Elise.
- Dessuten er det en veldig fin ting å ha på cv-en. Et rådsverv teller mye når du skal søke jobber.
Meld deg nå!
Samtlige ti menighetsråd i Fredrikstad er nå i full gang med å rekruttere kandidater til høstens valg av menighetsråd. Ønsker du å melde deg som kandidat eller ønsker du mer informasjon? Ta kontakt med din lokale menighet:
Menigheter:
Borge menighet: Kontakt leder av menighetsrådet, Erik Nilssen. Telefon: 979 44 490.
Domkirken menighet: Kontakt nominasjonskomiteen v/ leder Wenche Tuman Johnsen. Telefon: 995 23 835
Gamle Glemmen menighet: Kontakt sogneprest Trond Pladsen. Telefon: 404 08 976.
Glemmen menighet: Kontakt nominasjonskomiteen v/ leder Harald Peter Stette. Telefon: 977 077 92
Gressvik menighet: E-post: gressvik-menig@fredrikstad.kirken.no Telefon: 69 95 98 00
Kråkerøy menighet: Kontakt nominasjonskomiteen v/ Svein Helge Rødahl (leder): 41 41 19 31, Anne Karin Andersen 90 29 60 99, Herman Midtsjø: 41 57 78 99
Onsøy menighet: E-post: onsoy-menig@fredrikstad.kirken.no Telefon: 69 95 98 00
Rolvsøy menighet: E-post: rolvsoy-menig@fredrikstad.kirken.no Telefon: 69 95 98 00
Torsnes menighet: Kontakt menighetsrådsleder Bjørg Tandberg. Telefon: 411 93 221.
Østre Fredrikstad menighet: E-post: ostrefrstad-menig@fredrikstad.kirken.no Telefon: 69 95 98 00