– Ingen ungdom skal oppleve å ikke kunne konfirmere seg på grunn av dårlig råd, sier Leidland, som jobber som menighetspedagog i Rolvsøy.
Samme praksis gjelder i alle andre menigheter i Fredrikstad. Enten betaler kirken hele avgiften, deler av den, eller så lages en avtale om nedbetaling over tid.
- Hvordan avgjør dere hvem som skal få dekket utgiftene? Må familiene bevise at de har dårlig råd?
- Jeg har ikke bedt om skattemeldingene deres, nei, sier Leidland med et smil.
- De fleste ønsker å betale. Hvis de henvender seg til meg, stoler jeg på dem. Det sitter langt inne for mange å ta kontakt, påpeker Leidland, som for øvrig understreker at hun og alle andre som mottar slike henvendelser, har taushetsplikt.
I utgangspunktet gratis
Det skal i utgangspunktet ikke koste noe å konfirmere seg i Den norske kirke. Men alle menigheter arrangerer ekstra aktiviteter, som for eksempel leir, for å gjøre tilbudet mer variert. Derfor krever alle menighetene en avgift ved påmelding til konfirmasjonstiden.
- Avgiften dekker leir – som er obligatorisk hos oss – og mat på alle arrangementer. Den dekker også utgifter til konfirmasjonsboka og undervisningsmateriell, forteller Leidland.
I andre menigheter finnes det alternative opplegg til leir, for eksempel enkeltsamlinger, noe som gir en rimeligere avgift. Men alle menigheter som arrangerer leir er opptatt av at de som ønsker det, skal få dra på leir. Dermed dekker de utgiftene for familier som trenger det.
Flere tør å ta kontakt
I Domkirken, Glemmen og Gamle Glemmen menigheters konfirmantbrosjyre står det eksplisitt:
«Vårt mål er at pris ikke skal være avgjørende for om du velger leir eller enkeltsamlinger, men for å nå dette målet er vi avhengige av hjelp fra dere. Vi håper derfor at du tar kontakt med daglig leder i Glemmen, Monica Sødve, dersom egenbetalingen er en utfordring for dere».
- Jeg har fått tilbakemelding om at akkurat disse formuleringene gjør at folk tør å ta kontakt og spørre om hjelp. Det er også viktig at det er én, konkret person å kontakte, og ikke f.eks. Glemmen menighet. De fleste ønsker at dette skjules mest mulig, forteller Monica Therese Sødve, daglig leder i Glemmen og Gamle Glemmen menigheter.
Ikke redd for misbruk
- Dere er ikke redde for at ordningen skal misbrukes?
- De fleste svelger flere kameler på veien for å ta kontakt. Vi håper at terskelen skal bli lavere. Og om det er noen som utnytter ordningen, samtidig som flere tør å kontakte oss – ja da er det helt greit. Det tåler vi, fastslår Sødve.
Madeléne Leidland er snart i gang med sitt tredje kull konfirmanter i Rolvsøy. På de årene hun har jobbet med konfirmanter er det ikke mange familier som har kontaktet henne for å få hjelp.
- Men jeg leste i Fredrikstad blad tidligere i år at over 10 000 personer defineres som fattige her i byen. Det er én av åtte, så utfra disse tallene er tilbudet vårt aktuelt for ganske mange, fastslår menighetspedagogen.
Kontaktpersoner
Alle menigheter har en fast kontaktperson som familier som sliter med økonomien, kan henvende seg til. Alle har taushetsplikt.
Borge, Østre Fredrikstad og Torsnes menigheter
Karen Marie Ulevstad-Grandahl (daglig leder): 948 00 380.
Domkirken, Glemmen og Gamle Glemmen
Morten Hauge (daglig leder): 485 94 953
Kråkerøy
Linda Gjemsø (daglig leder): 958 78 595
Onsøy og Gressvik
Jan-Erik Amundsen (daglig leder): 916 49 880
Rolvsøy
Jo Edvardsen (daglig leder): 930 87 017