Det skal han fortelle mer om onsdag 12. februar i Kirkens hus. Da er det klart for en ny Fritime og tema denne gang er evig liv. I utvidet forstand – hva skjer når vi dør?
Det er kveldens programleder, Lars Tore Bøe, som skal intervjue Myskja om hans nær-døden-opplevelse. Myskja er kjent både som lege, forfatter, foredragsholder og musiker. Etter opplevelsen han hadde på 1970-tallet, visste han at han skulle utdanne seg til lege og jobbe med holistisk medisin. Han har også skrevet mange bøker med utgangspunkt i egne opplevelser, blant annet «Kunsten å dø» og «Jeg skulle ha sagt jeg elsker deg».
Evig liv – hva innebærer det?
Med utgangspunkt i intervjuet blir det en panelsamtale, og som til forrige fritime har vi invitert en håndfull spennende deltakere:
For å representere kirkens lære om evig liv, kommer som sist Kristin Winlund, prest i Gressvik kirke. I kirken snakker vi stadig om evig liv, og at døden ikke nødvendigvis er det endelige punktum. Men hva innebærer det egentlig å leve evig? Og er det i det hele tatt ønskelig?
Institutt for kirke-, religions- og livssynsforsknings undersøkelse fra 2019 viser at 27 prosent av befolkningen tror at det finnes noe etter døden, men vet ikke hva. Kun 5 prosent tror på den tradisjonelle kristne læren om frelse og fortapelse. 6 prosent tror at vi kommer til Gud og får leve hos ham, og 3 prosent tror på reinkarnasjon. For å representere sistnevnte gruppe, kommer den profilerte advokaten Cato Schiøtz som også er antroposof og tror på reinkarnasjon. Hva mener han om livet etter døden?
Skepsis og innspill fra publikum
Vi skal selvfølgelig heller ikke utelate motforestillingene. Om lag 50 prosent av landets befolkning tror tross alt ikke på noe liv etter døden. I medisinen anser de fleste at nær-døden-opplevelser skyldes endring i blodstrømmen til hjernen, som gir hallusinasjoner når hjernen mangler oksygen. For å utdype dette ståstedet kommer Fredrikstad-lege Andrea Valberg. Og vi spør: Hvorfor er man innen vitenskapen så komfortabel med å fastslå at det ikke finnes mer etter døden?
Sist, men ikke minst er vi også interessert i å vite hva Audun Myskja selv mener om et liv etter døden. Han er kanskje den som har vært tettest på et svar av alle paneldeltakerne. Det blir selvfølgelig også åpnet for spørsmål og innspill fra kveldens publikum.
Musikk med metal-vokalist
Kveldens musikalske bidrag er det Per Ståle Pettersen som står for. Sarpingen er kjent som tidligere vokalist i thrash metal-bandet Witchhammer, og har gjort flere musikalroller i hjembyen. Den siste tiden har han hatt flere konserter i regi av Kirkens Bymisjon Sarpsborg, blant annet «Elvis i Paviljongen». Pettersen, som skal fremføre noen låter inspirert av kveldens tema, har en stemme som er verdt billetten i seg selv!
Fritimen starter kl. 19.00, dørene åpner kl. 18.30. BILETTER ER NÅ UTSOLGT!
Hjertelig velkommen til det vi tror blir en god samtale om et tema som – i hvert fall de fleste av oss – har i tankene. Før eller siden.