– Jeg håper at vi i kirken kan være med å gi folk ro. På mange arenaer er det prestasjonspress for barn, unge, voksne og eldre. Folk skal kunne komme til kirken og ikke prestere. Bare ta imot. Det er nåde, uttaler den påtroppende domprosten.
Søndag 13. september blir hun innsatt som ny prost – prestenes leder – i Fredrikstad Domprosti. Det skjer på en festgudstjeneste i domkirken der blant annet biskop Atle Sommerfeldt deltar. Hun overtar jobben etter Knut Erling Johansen som i sommer gikk av med pensjon. Bak seg har Kari blant annet åtte år som domprost i Søndre Borgesyssel prosti, med base i Sarpsborg.
Gleder seg til ny jobb
Den engasjerte 50-åringen gleder seg til å starte som prost med Domkirken menighet som arbeidsplass:
– Rollen som prost passer fint for meg. Den gir muligheter til å være prest i nære relasjoner i hjemmemenigheten. Samtidig er oppgaven å samarbeide og bli kjent med alle andre menigheter i Fredrikstad og Hvaler. I tillegg trives jeg i dialogen med politikere, skolevesen og kulturliv, sier Kari, som også forteller at mange år som teolog har utvidet horisonten hennes.
– En åpen teolog
– Jeg tenker at det er rom for mye i Guds rike, og jeg vil gjerne utvide troens og teologiens landskap. I dag er jeg en åpen teolog, noen vil kanskje gi meg stempelet liberal. Jeg er opptatt av å være modig, og tror det er viktig å stille spørsmål om hva som opptar folk i dagliglivet. Kirken skal trøste, være åpen, inkluderende og noen ganger være en profetisk røst som sier: «Nå er vi på ville veier – vi må se de som trenger oss mest!»
Kari vokste opp på Tomb der faren var rektor, og hun var Frydenberg-russ i 1989. Deretter ble det bibelskole i Grimstad og senere teologi ved Menighetsfakultetet. Hun har hatt prestevikariater og vært sjømannsprest i Dubai i to år fra 1999. Kari har undervist i etikk og religion både ved Frederik II videregående og ved Tomb videregående. I tre år har hun hatt oppgaver ved bispekontoret.
Facebook-prosten
En del kjenner kanskje Kari allerede fra sosiale medier. Den 12. mars, da nedstengningen av Norge var et faktum, publiserte hun nemlig en trøstebønn på Facebook som åpenbart traff en «nerve». Bare i løpet av samme dag ble bønnen sett av over 10 000. Per 31. august er videoen delt 815 ganger og sett av over 61 000.
Kari lar seg begeistre av kirkens mange og vellykkede initiativ på sosiale medier de siste månedene.
– Men alle flotte filmer og live-sendinger kan ikke erstatte kirkebakken og det sosiale som oppstår når mennesker møtes, sier Kari.