Samefolkets dag er en felles nasjonaldag for den samiske befolkningen i Norge, Sverige, Finland og Russland. Dagen markerer åpningen av det første samiske landsmøtet som ble holdt i Metodistkirken i Trondheim i 1917. I 2001 vedtok den norske regjeringen at dagen skulle få status som nasjonaldag.
Samisk kultur i Fredrikstad
Den norske kirke har gjennom en årrekke arbeidet for å inkludere de samiske språkene i liturgier og salmebok, og har egne tekstrekker for Samefolkets dag. Siden 6.februar falt på en søndag i år, ønsket Domkirken menighet å markere dette med en festgudstjeneste.
- Det bor mange samer i både Fredrikstad og Nedre Glomma. Vi ønsket gjennom denne gudstjenesten å gi et tydelig rom for å anerkjenne den samiske identiteten og kulturen som likeverdig med den norske, sier sokneprest Endre Fyllingsnes.
Vakker sang og musikk
Det var mange samer og mennesker med samisk identitet som benyttet anledningen til å starte nasjonaldagsfeiringen i Domkirken. Mange stilte med kofte og samiske flagg, og gudstjenesten hadde et tydelig innslag av samisk språk og kultur:
- Vi startet med å synge den samiske nasjonalsangen, som er utrolig vakker, sier domkantor Tore Erik Mohn, og fortsetter:
- Videre sang vi Kyrie og flere av salmene på samisk, og både evangelieteksten og Herrens bønn ble fremført på nordsamisk. Det gav en ny dimensjon til gudstjenesten, og det var mange både norske og samer som opplevde det som en sterk markering, sier Mohn.
Borg vokal var med og bidro sterkt til å skape høytidsstemning. De hadde innøvd de samiske salmetekstene som gjorde det enklere for å alle å henge med på et ukjent språk, i tillegg til at de fremførte Knut Nystedt sin høytidelige messemusikk «Missa Brevis».
I tillegg var ordfører Siri Martinsen med og holdt en hilsen under gudstjenesten, hvor hun blant annet takket kirken for å ha lagt til rette for feiringen av Samefolkets dag.
Kirkekaffe
Etter gudstjenesten hadde Domkirkens festkirkekaffekomite pyntet bord med samiske flagg, og det ble servert kransekake og kaffe. Førsteamanuensis ved Høgskolen i Østfold, Hadi Strømmen Lile - som selv er same - holdt deretter en sterk tale for dagen. Han gav glimt fra den samiske historien og samisk identitetsproblematikk. Mange bærer fortsatt på skam over å være samiske. Lile understreker at å løfte den samiske kulturen frem i det offentlige rom, blant annet gjennom gudstjenester, er et viktig bidrag til normaliseringen av det samiske.
Fast tradisjon
Etter gudstjenesten var det mange som ønsket at gudstjenester i Domkirken på 6.februar kan bli en fast tradisjon:
- Den utfordringen er vi absolutt med på! Dette var en så flott opplevelse at vi allerede har bestemt oss for å gjøre dette til en fast tradisjon, i samarbeid med det samiske miljøet i Fredrikstad. I 2023 Samefolkets dag på en mandag, så da blir det en kveldsgudstjeneste, sier sokneprest Fyllingsnes.
Etter at kirkekaffen var slutt, var det tent opp et bål utenfor Domkirken, der mange ble stående. Prekenteksten på Samefolkets dag handlet om Jesus som samlet disiplene rundt bålet etter oppstandelsen. Samtidig er det å samles rundt bålet viktig i den samiske kulturen. Det ble en talende markering på en flott dag.
Nedenfor kan du se bilder fra markeringen i Domkirken. Nederst på siden kan du også lese hilsenen fra ordfører Siri Martinsen, og sokneprest Endre Fyllingsnes sin preken.