I et drøyt år har ungdomsdiakon Ørjan Frøvik tilnærmet seg den vanskelige oppgaven. Å være kirkens mann utenfor kirken med de unge mellom 13 og 20 år som målgruppe.
Ungdomsdiakonen er i en tidsbegrenset prosjektstilling («Her hører vi hjemme – sammen for ungdom i Fredrikstad») på to år, hvor man sammen med Kirkens Bymisjon og Dialogforum har til hensikt å tilby noe positivt til ungdom i sentrum.
– Det tar tid å bygge nettverk, og vi må våge prøve nye ting, også om tiltakene skulle feile, sier han og legger til:
- I en periode gikk jeg oppsøkende i Torvbyen hvor målet var å være til stede for ungdom, uavhengig av bakgrunn. Etter halve senteret ble stengt, opplevde jeg det litt unaturlig å være der, ettersom unge som ofte har hatt tilhold der, forsvant, sier ungdomsdiakonen.
- Ungdomsklubbene får jeg ikke tilgang til. De skal være livssynsnøytrale. Men via Dialogforum har vi god kontakt med skolene og andre trossamfunn i byen. Elever i 8. klasse får tilbud om å besøke kirker og moskeer. De er med på workshops med respekt og likeverd som temaer. Det er veldig givende, sier Frøvik.
Han har benyttet Den norske kirkes egne chattesider for å komme i kontakt med unge. Et lavterskeltilbud. Det skjer anonymt.
- De ble en aha-opplevelse. Når sene kvelden faller på, blir det kø på chatten, av folk som blant annet strever med eksistensielle spørsmål. Tro og tvil, hva skjer når vi dør er spørsmål som dukker opp.
- Dette var jo folk fra hvorsomhelst. Ønsket mitt er å kunne utvikle en lokal chattetjenste. Ønsker vi å ta hele mennesket på alvor må vi være tilstede hvor de er, om det så skulle være på de digitale kanalene – der hvor ungdom i stor grad er!
- Det betyr at vi må være tilstede for dem på de digitale kanalene! For det er faktisk på nettet de unge er, sier ungdomsdiakon Ørjan Frøvik.
Intervju: Jan H. Ihelbæk