Sommeren kan være opplevelser, påfyll og godt samvær. Men ferieukene kan også være en ørken, med lite som skjer og få folk å snakke med når man trenger det som mest.
Derfor har diakonene i kirkens omsorgstjeneste organisert seg slik at det nesten i hele sommer er en diakon på jobb med oppgaver for fellesskapet på timeplanen.
De holder åpent i Vår Frelsers kirke tirsdager og torsdager fra 11.00-13.00, slik at den som ønsker det har mulighet for en samtale, enten på Diakonibenken utenfor kirken eller inne i kirken. Uke 30 og 32 er ikke kirken betjent av diakoner, men hele resten av sommeren finner man en diakon med snipp (den hvite kragen øverst i skjorta) lett synlig i eller utenfor kirka disse dagen.
- Vi er tilgjengelige for samtaler som oppstår der og da, eller man kan avtale et tidspunkt, forteller Anne Birgitte Bødtker Ruus, som er diakon i Rossabø menighet.
- I praksis betyr dette at Vår Frelsers kirke vil være åpen omtrent hele sommeren, sier Bødtker Ruus.
Onsdagene besøker diakonene sykehjemmene, slik at alle får et besøk i løpet av sommeren med andakt og mulighet for samtale. Diakonene betjener også Sentrum bo- og behandlingssenter der det er mange alvorlige syke, og som står litt i en særstilling når det gjelder tett oppfølging fra diakonene.
Hva er diakoni?
Diakoni er kirkens omsorgstjeneste, også kalt «nestekjærlighet i praksis». Kirkens diakoniarbeid beskrives i fire kjerneområder:
- inkluderende fellesskap
- nestekjærlighet
- kamp for rettferdighet
- vern om skaperverket
Tipsliste fra soknediakonen: - Våg å gi en hjelpende hånd
Man trenger absolutt ikke være profesjonell diakon for å utøve litt hverdagsdiakoni! Lisbeth Skilhagen Haaheim er soknediakon i Skåre menighet, og har skrevet denne fine teksten med tips til å våge å vise omsorg:
- Ikke vær i tvil om du skal hilse eller snakke med de du møter på din vei!
- Vær frimodig.
- Gi deg selv litt ro til å snakke med hverdagsmennesker som deg og meg. En liten drøs. Kanskje er det noen i din egen familie du kan ta kontakt med. Vi er alltids noen som sliter og har mange tunge tanker, men kanskje er det bare en oppmuntring eller tilbakemelding på at "jeg ser deg" som skal til for å gi hverdagen et lite løft. Et stopp en prat.
- Våg å gi en hjelpende hånd. Bak gjerne noen rundstykker eller boller og gi til naboen, eller til noen du kjenner.
- Snakk med marginaliserte, gi en hjelpende hånd.
- Når du snakker og lytter til andre vil du fort oppdage at du vil få mangedobbelt igjen.
- Å bry seg om andre kan rett og slett være egoistisk fordi du får så mye mere tilbake. Det kan øke alle sin livskvalitet! Jeg tror at hvis vi bruker like mye tid på konkret nestekjærlighet som på helsestudio eller trim, vil den enkeltes livskvalitet bedres betraktelig.
Kjennetegnet på godhet er at vi må bestemme oss for å gjøre det. Du tenker det - og du velger å gjøre det.
Slipp godheten løs det er gøy! Godhet er noe du selv mottar og som du skal gi videre. Det er det som er det dobbelte kjærlighetsbudet. Godhet forandrer verden!