Lørdag 3. juni kl. 17.00-18.00 kimer byens kirkeklokker til pinsefest. Men siden pinsen ikke er like høyt oppe i bevisstheten til folk som jul og påske, kommer det alltid litt reaksjoner fra folk som lurer på hva i all verden det er som skjer.
- På alle høytidsaftenene: julaften, påskeaften og pinseaften, ringes det avvekslende i 5 minutt og kimes i 5 minutt, med en pause imellom på ca 2 minutt, i til sammen en time. Det er viktig at det ikke kimes mer enn 5 minutt om gangen, så ikke klokkemotoren skal gå varm, forklarer kirketjener i Rossabø, Oddveig Bergsager.
- Vi har aldri fått noen klager på dette. Hvis folk bor nær en kirke blir de nok vant med kiming. Det er vel heller slik at vi har fått tilbakemelding på hvorfor vi ikke kimer, dvs. de gangene kimingen ikke har virket. Det er jo kun tre ganger i kirkeåret vi bruker kiming; til jul, påske og pinse. Og kun på aftenene det kimes en time sammenhengende, forteller Bergsager, og legger til:
- Når det gjelder Rossabø kirke så har vi hatt litt problemer med kiming det siste året. Derfor hadde vi 4. mai besøk av folk fra Olsen Nauen Klokkestøperi A/S. De hadde vedlikehold med blant annet smøring av klokkemotorene, og testet at alt fungerte riktig. Så nå gleder vi oss til igjen å få kiming i klokkene fra Rossabø kirke.
Mandag 2. pinsedag inviteres det som vanlig til økumenisk utegudstjeneste på Krosshaugen. Det er prost Rune Steensnæs Engedal som leder gudstjenesten. Etterpå er det salg av kaffe, saft og vafler. Ta med kopp!
Men hva er egentlig pinsen? Les mer i artikkelen under.