-Det jeg først vil formidle er den gode mottagelsen jeg fikk i menigheten da jeg presenterte de første prototypene. På en travel formiddagstime i sitt kontor mimrer interiørdesigneren Lars Ernst Hole om arbeidet med nye Bøler kirke. Han har salgskontor på det konverterte industriområdet til Thune/Eureka. Det er vel verd et besøk.
Hvordan ble du engasjert til denne oppgaven -
Arkitekt Jostein Bjørndal hadde kjennskap til mine arbeider, og jeg fikk et tilbud. Jeg syntes det måtte være et godt oppdrag. Først dro vi sammen til en kirkebyggkonferanse i Lund i Sverige. Der fikk vi inntrykk av romfølelse, kirkens situasjon og de sakrale elementer.
Etterpå laget jeg mange utkast som jeg presenterte for arkitekten.
-Utfordrende arbeid å tegne et alter?
-Ja, veldig. Jeg hadde også kontakt med kirkekonsulent Arne Sæther som har mange gode tanker om kirkebygg. Det jeg syntes var best, var også det som ble godkjent.
Det har en litt annen form en det øvrige inventaret. Bena står skrått og kan trekanten som blir formet, kan symbolisere treenigheten. Hele platen hviler på et kors som bærer og som er markert i sentrum. Dette alteret er det også mulig å flytte dersom kirken skal brukes til konserter med store kor.
-Det øvrige inventar skulle ha et helhetlig uttrykk i harmoni med rommet for øvrig.
Det er lyst og minimalistisk med et stringent preg. Skinnputene er fra firma C. Hemsen AS. Disse passer veldig fint inn.
-Døpefonten ble tilpasset sølvfatet og muggen som menigheten hadde fra tidligere.
Lysboksen ved sidekapellet måtte nødvendigvis bli i stål, med en sandkasse til lysene. Kneleskamlene skulle være flyttbare. Det var en ufordring og vanskelig å få disse smekre, samtidig som de skulle være stødige for eldre folk som må noe å støtte seg til for å komme opp.
En prototyp av benkene var lenge utstilt i de midlertidige lokalene i Samfunnshuset. Etter prøvesitting ble det på anmodning fra menigheten foretatt enkelte justeringer.
Benkene er produsert i Søgne av Sørinnredning AS.
-Hva er din bakgrunn for design?
-Som ung ønsket jeg å bli arkitekt. Geografi ble egentlige mitt fag, med fordypning i miljøforvaltning. Som designer er jeg selvlært, eller autodidakt for å si det på fint.
Jeg mener jeg har evnen til å se, og jeg er nysgjerrig. Det er viktig med kvalitet i materialbruken, og jeg liker det lyse og ekte.
-Andre arbeider?
-Jeg har levert til mange forskjellige formål eksempelvis norske ambassader og private hjem.
-Har du vært tilbake i kirken etter vigslingen?
-Ja, det har jeg vært. Det er planen at talerstolen skal kunne være flyttbar, og det vil nok også bli gjennomført.
-Dessuten har jeg laget en prototype på en syvarmet lysestake i stål. Denne er i stil med det øvrige inventaret som menigheten har fått kjøpt.
Ole Johan Larsen