Sette en strek for urett
Biskop Kari Veiteberg oppfordret alle til å fortsette å stå sammen i sorg- og minnearbeidet. Hun prekte over dagens evangelietekst om kvinnen som var blitt grepet i ekteskapsbrudd og løftet blant annet frem uretten som er gjort mot kvinner og skeive. Veiteberg påpekte at Jesus satte en strek, at nok var nok, da fariseerne og skriftlærde ville steine kvinnen. Biskopen holdt frem at vi må fortsette å bekjempe hat, fremmedfrykt og ekstremisme, og sammen ta ansvar for at 22. juli aldri skjer igjen.
Hundrevis av lys i lysglobene
Mange hadde med roser som ble lagt ned utenfor domkirken, og hundrevis av lys ble tent under høymessen. Statsminister Erna Solberg, tidligere statsminister Jens Stoltenberg, leder av Arbeiderpartiet Jonas Gahr Støre, leder i AUF, Mani Hussaini og flere representanter fra regjeringen var til stede.
Dagen ingen ser frem til
«Så er den her igjen, også i Oslo domkirke. Denne dagen ingen av oss ser fram til, men som vi heller ikke skal gå forbi i stillhet», sa domprost Anne-May Grasaas i innledningsordene til høymessen og trakk frem de 77 umistelige som vi mistet i terrorangrepene.
Vi glemmer aldri!
Lisbeth Kristine Røyneland, leder i Nasjonal støttegruppe etter 22. juli holdt en hilsen og rundet av med «Vi glemmer aldri de 77 som ble drept eller de som for alltid er forandret. Vi glemmer dere aldri!»
Åpent for samtale
Generalsekretær i AUF, Renate Tårnes var med som tekstleser og domkirken var åpen for samtale med prest og mulighet for lystenning fra kl. 10.00-16.00. Se informasjon om domkirkens samtaletilbud.
Sangere fra Oslo Domkor og kantor Marcus André Berg bidro med nydelig musikk.
Domkirkeprest Jonas Lind Aase var liturg og Johan Berg var klokker. Mari Helander, Tone Rose Birkeland, Janne K. Søreng, Frode Pakusch, Øystein Fidjeland og Sindre Fjeldstad var også med under høymessen som nattverdsmedhjelpere, kirkeverter og kirketjenere.
Les biskopens preken her.