De siste ti årene har vi feiret nattverd fem ganger i uken i domkirken. Et sted mellom 7000 og 8000 mennesker har ukentlig vært innom for å delta i gudstjenester, tenne lys, be en bønn, søke sjelesorg eller samtale eller bare være stille i den åpne kirken. Det er mye å savne! Og samværet vi nå tilbyr via internett eller TV-skjerm kan synes som en tam erstatning.
Vi håper likevel dette og de mange andre tegnene vi sender ut fra domkirken, kan være som trofaste påminninger om at vi ikke er alene i vår sårbarhet. – Om at vi mennesker ikke er overgitt, selv om vi er alene. – Og viktigst av alt; det skal komme en dag da vi igjen kan dele brødet og vinen, håndtrykket og klemmen, gleden som vokser av at vi er mange sammen på samme sted.
Koronakrisen rammet oss i fastetiden. Som aldri før har vi kjent på hva det er å gi avkall på det som er viktig for oss. På en ekstremt alvorlig måte er hele verden satt i en karanteneliknende unntakstilstand.
Som kirke er det relevant å spørre: På hvilken måte kan dette bringe oss nærmere troen? Håpet? Kjærligheten?
Dagens prekentekst er hentet fra 4. søndag i fastetiden. Søndagen som lover brød – mat – for alle som sulter. Vi har valgt å bruke evangeliet fra tredje tekstrekke (Joh. 6, 36) der Jesus sier: «Jeg er livets brød. Den som kommer til meg, skal ikke hungre, og den som tror på meg, skal aldri tørste.»
Konstituert preses biskop Atle Sommerfeldt vil holde sin preken på bakgrunn av dette Jesus-løftet.
Guttesopran Nikolai Rosli fremfører Cesar Frankcs kjære stykke «Panis Angelicus» som svarvers til evangeliet. Sangere fra Oslo domkor leder oss i salmesangen. Kåre Nordstoga spiller orgel og Elisabeth Thorsen er liturg sammen med biskop Sommerfeldt.
Velkommen til gudstjeneste fra Oslo domkirke søndag 29. mars 2020! La oss sammen bli et kor av stemmer og én samlet bønn for verden. Sammen – hver for oss!
–––
Kirkens Nødhjelps fasteaksjon
Kriser rammer ulikt. Det er ofte de som har minst som rammes hardest. Slik er det også med corona-pandemien. Milliarder av mennesker mangler rent vann og såpe, som er nødvendig i arbeidet med å forhindre smitte.
De fleste av oss har friskt, rent vann og gode sanitærforhold lett tilgjengelig. For oss er nødvendig hygiene et spørsmål om kunnskap og gode vaner. For svært mange mennesker verden over, er rent vann, gode sanitærforhold og kunnskap om hygiene en mangelvare.
Kirkens Nødhjelp er til stede i 30 av de mest sårbare landene i verden. De er allerede i gang med opplæring om koronaviruset og smitteforebygging i tilknytning til deres vann- og hygieneprosjekter.
Bli med og støtt årets fasteaksjon!
Vi takker for din gave til Kirkens Nødhjelp.
Gi via Oslo domkirkes innsamlingsaksjon: https://www.facebook.com/donate/835781063590904/
Eller Vipps eller send sms «VANN» til 2426 (200 kr)
–––
Tenn et lys så tar vi sammen vare på alt det vi savner.
Vipps et lys (20 kr) til #81460 og det tennes et lys i globen i Oslo domkirke.