Biskop Kari Veiteberg vil holde sin preken over «Saligprisningene». Disse er også motivet i Oslo domkirkes bronsedør, som har vært stengt siden 11. mars 2020. Motivene i døren er laget av kunstneren Dagfin Werenskiold. Les gjerne mer om bronsedøren i lenken nederst i artikkelen og ta gjerne turen forbi Oslo domkirke for å se døren.
Gudstjenesten sendes direkte på NRK2 8. mai kl. 17.00
Biskop Kari Veiteberg
og domkirkeprest Jonas Lind Asgedom, liturger
Arve Tellefsen, fiolin
Skuespiller Thea Stabell og Nicolai Barthel Rosli, skildring
Sangere fra Oslo Domkor
Vivianne Sydnes, dirigent
Kåre Nordstoga, orgel
–––
Rett etter gudstjenesten kommer en kort film, som en del av Domkirkeakademiet, der Harald Herresthal fra orgelgalleriet i domkirken, beskriver musikklivet i Oslo under okkupasjonen. Herresthal skriver:
«Vi satt i dødsskyggens dal, og nå – for en mai! Guds overraskelse er ikke til å fatte.»
Det sa Eivind Berggrav under gudstjenesten på Akershus festning den 17. mai 1945. Som Oslo domkirkes biskop hadde han i krigsårene spilt en sentral rolle i kirkekampen. Denne våren er det 75 år siden kirkeklokkene ringte freden inn, og det skal markeres på forskjellige måter og feires med en jubileumsgudstjeneste den 8. mai 2020.
I krigsårene stod Domkirken i sentrum for flere dramatiske hendelser. Da domprost Johannes Hygen skulle forrette langfredagsgudstjenesten i 1942 som erstatning for Berggrav, som hadde fått taleforbud, marsjerte hirden inn og stilte seg opp i midtgangen. Utenfor kirken stormet hirdmenn mot folkemengden, som sang salmer og fedrelandssanger.
Når domkantor Arild Sandvold øvde orgel, benyttet han anledningen til å høre sendinger fra London på sin radio langt inne og oppe blant pipene i orgelhuset.
Tusenvis av mennesker strømmet til når han og Oslo domkor arrangerte musikkandakter. Etter at motstandsbevegelsen i 1944 hadde oppfordret til full boikott av alle offentlige konserter som kunne tas til inntekt for nazistene, fortsatte Sandvold å invitere «gode nordmenn» til store orgelkonserter uten at NS-biskop Lars Andreas Frøyland ante det.
Den siste gudstjenesten i Domkirken før frigjøringen fant sted i forbindelse med Kristen Samlings årsstevne den 6. mai 1945. Frøyland prekte om kirkens enhet og syntes han så tegn til at «den skjebnesvangre kløft» som skilte de kristne i Norge fra hverandre, var i ferd med å forsvinne. «La oss gå inn for forsoning», sa han. Han kan umulig ha forstått hvor lang tid det ville ta å lege alle sår. Den 8. mai og de følgende ukene ble en både gledens og sorgens tid.
Filmen med Herresthal legges ut som lenke i denne artikkelen og på Oslo domkirkes Facebook-side og YouTube-kanal.