Husbankens konferanse foregikk på Vulkan Arena og i lokalene til Velferdsetaten, det var vel 270 deltakere fra forskjellige byer i Norge og også gjester fra de nordiske landene.
Kimmo Rönkä, som jobber i eget konsulentselskap i Helsinki, tok deltakerne med på en reise i byutviklingen som handler om å komme seg "from Housing to Living" - det er ikke lenger nok å skaffe folk hus og hjem, bygge hus, men byutviklingen må ta høyde for levende relasjoner. På sett og vis, sa Rönkä, er bygda tilbake. Skal byen forståes, så må byen forstå seg selv på denne måten: City as a Service. Her står den sirkulære økonomien i fokus, vi må ikke eie ting, vi må gjøre ting tilgjengelig (bildeling, sykkeldeling, fellesareal i bygninger). Her er et viktig aspekt fra bygdesamfunn å hente frem, og det er en sosial blanding, som krever politiske tiltak.
Stephen Willacy, stadsarktitekt i Aarhus, fortalte om "Helhedsplan Gellerup". Mye kan minne om Trosterud/Haugerud, også her skjer byutvikling langs den offentlige kommunikasjonen, Willacy minnet om, under helt andre strukturelle og politiske forhold enn i Norge (og som kunne vært verdt å utforske og drøfte videre), at "people come first". Ethvert nytt prosjekt må kunne svare på spørsmålet: "Hva tilføyer ditt prosjekt til å forbedre byen?"
På fredagen startet dagen for noen med verksted og innspill fra områdesatsing på Saupstad-Kolstad i Trondheim, overskriften var "Kultur og medvirkning". Ikke minst med tanke på at Haugerudparken (og også Trosterudparken) skal utformes videre, var innspillene om hvordan kunst og kultur, kulturuttrykk, kunne influere og muliggjøre medvirkning, interessante.
Og så var det da befaringer på torsdag ettermiddag. En befaring var lagt til Trosterud/Haugerud. Ca. 40 deltakere hadde meldt seg på, det ble to befaringer i nærområdet (Haugerudparken, Lille Wembley, Trosterudparken, skolene), før det ble innledning i Veiledende Plan for Offentlige Rom på Trosterud/Haugerud og områdeløftet Trosterud/Haugerud ved Halvor Voldstad fra bydel Alna og Lars Marius H. Olsen fra Einedoms- og byfornyelsesetaten. Dette ble etterfulgt av en panelsamtale som Halvor Voldstad ledet og hvor, foruten Olsen fra EBY, følgende var med: Ann Kristin Pettersen (leder av Haugerud frivillgsentral), Dag Endal (leder for Haugerud Idrettsforening) og Carsten Schuerhoff (prest, Østre Aker og Haugerud sokn). Her ble det snakket om både gode og mindre gode erfaringer i forbindelse med områdeløftet og innbyggerinitiativet som kom med viktige og avgjørende innspill til veiledende planer. Som de gode kriteriene ble et samarbeid på tvers og nedenfra trukket frem, det må være rom for skjønn og personlige møter som beveger seg opp mot grensen av det som er "riktig", samtidig som det ble understreket at alle aktører har sin rolle og sine rammer - og alle aktører er på sin side bundet av politiske føringer.
Dette er korte innblikk i det som rørte seg på konferansen, så er det også et bilde til: Styringsgruppen for områdeløft Trosterud/Haugerud er konstituert på nytt. Det blir både et begivenhetsrikt år i områdeløftet, det er mange prosjekter som skal realiseres, og det blir også et arbeidsrikt år, siden det nå, i 2020, er tid for midtveisevalueringen.