Orgelkonsert med tidebønn tirsdager kl. 13.00

Hver tirsdag kl 13 (unntatt juli og august) spiller kantor Stein Skøyeneie en orgelkonsert på det historiske Hollenbach-orgelet i Sagene kirke. Konserten er gratis, og kan kombineres med en påfølgende kort tidebønn. Her finner du månedens program. Velkommen!

Orgelkonsert med tidebønn tirsdager kl. 13.00

Kjære konsertvenn.

Med denne eposten åpner jeg orgelkonsertdøra til årets korteste måned, og går rett på sak; Beethoven og Nøkleberg!

Mesterpianisten professor Einar Steen-Nøkleberg har levd et langt liv som utøver og pedagog. Han trollbinder sitt publikum med sin sobre klangbehandling, sitt dynamiske spill og utsøkte artikulasjon; en framførelseskunst fylt av stilrenhet og genuin personlighet. Og ikke minst med den fortolkningsmessige erfaring han har tilegnet seg gjennom en lang karriere. Steen-Nøkleberg har trofast støttet orgelsaken og musikklivet i Sagene kirke med mang en konsert.

Musikk kjennere har kalt Bachs Wohltemperierte Klavier og Beethovens 32 klaversonater for musikkhistoriens gamle og nye testamente. Bachs storverk samler opp og fullender historien fram til en akse, og Beethovens storverk spiller historien videre, fra aksen, og til den endeløse tid. Det er langs den siste veien Nøkleberg skal vandre i 2025. Hans ambisjon er å framføre alle Beethovens klaversonater etterhvert som årstidene skifter. Seriens første konsert finner sted LØRDAG 1. februar kl. 13 i Sagene kirke, med sonatene Pathétique (op. 13), Måneskinn (op. 27 nr. 2) og Appassionata (op. 57) på programmet. Konserten er gratis. Vel møtt.

Siden følger jeg opp på orgelkrakken – som seg hør og bør:

4. februar blir en tirsdag med norsk og amerikansk orgelmusikk på programmet. Det fordi det i år er 200 år siden den første båten med norske emigranter la ut fra kaien i Stavanger, med New York som mål. Emigrantene gikk i land og bosatte seg. For seinere å få følge av mange tusen andre nordmenn og kvinner som søkte lykken i «Den nye verden». Vår eminente oppleser og forteller Lillibeth Lunde skal medvirke med noen utvalgte kjerneord fra bla. norsk og amerikansk prosa. Hun sier at fortellingen begynner omtrent slik: Historien startet med tysværingen Cleng Peerson. «Den første norske emigrant» kalles han, som dro til Amerika allerede i 1821, for å undersøke muligheter, og for å legge til rette for et reisefølge som skulle komme etter…... Den gripende fortsettelsen i ord og toner får den som kommer 4. februar. Fram til da skal jeg øve på mye interessent orgellitteratur som jeg skal framføre denne tirsdagen.

 

Philipp Nicolai - Lutheran Reformation11. februar blir det mange og kanskje noen mangslungne toner. Vi er et syngende folk og en syngende kirke. Mange av fellessangene våre har røtter i tradisjonelle melodier som finnes over hele verden – i ulike former. Også er det selvfølgelig hundre tusen millioner melodier som har en kjent eller mindre kjent komponist. Jeg har valgt én komponist og én melodi, og skal presentere den i 15 ulike fantasifulle fasonger. Det er ikke en melodi som hvermannsen plystrer på - sånn til daglig, tror jeg … Det var i 1599, mens pest og elende herjet, at presten Philipp Nicolai utgav prekensamlingen «Refleksjoner over evig liv». I boken flettet han inn tre nye salmetekster. To av dem komponerte han også melodi til. Og ikke visste han at musikkhistorien seinere skulle gi de to salmene navnet; koralenes konge og dronning. Jeg har valgt meg den ene, dronningen liker jeg å tro, «Wie schön leuchtet der Morgenstern» og skal spille 15 forskjellige – men dog ikke så lange - orgelfantasier over «dronning» melodien. Den første er fra Philipp Nicolais samtid og den siste fant jeg notene til på internett – nyskrevet på tampen av fjoråret. En trofast Sagenevenn, Øyvind Michelsen, skal være med meg på denne konserten. Han skal synge salmens 4 vers imellom all orgelfantasien. Derav blir vi stadig minnet om kilden. Jeg har øvet på et utall av koraldronningsfantasier i flere måneder nå, og tror jeg har landet på de 15 jeg vil ha med. Og inviterer deg til morgenstjernelys fra et orgel sammen med ingen ringere enn dronningen av Sagene – Hollenbachorgelet. Vyrde tilhøyrarar, velkomne skal de vere!

 18. februar er det vinterferie og ingen orgelkonsert.

 25. februar er det Bach igjen. Og denne gangen med musikk i d-moll. Og, ja, jeg skal spille den. Selvfølgelig. Nja, forresten … begge to. Han har jo to sånne … i d-moll. Visste du det? BWV 565 og 538. På 1700-tallet ble det heftig diskutert hvordan musikken virker inn på vårt sinn. Læren rundt dette ble kalt affektlære. Den har sin opprinnelse i antikken, men det var altså i barokken diskusjonen kom for fullt. Både tonearter, harmonikk, rytmer og intervaller ble grundig studert. Dette for å prøve å komme fram til hvordan ulik bruk av disse elementene kunne virke inn på menneskets sinn. Komponistene ønsket altså å bruke slik kunnskap for å sette deg som lytter i en bestemt sinnsstemning. D-moll kom slik ut: rolig, behagelig og elskverdig. Da gjenstår det å se om det stemmer. Vel møtt i d-molls navn.

 Alle konsertene avsluttes med en kort tidebønn ledet av presten eller diakonen.

Og som alltid byr våre kirkeverter på en kopp kaffe og en kakebit - på kirketorget bak i kirken - på veien ut i hverdagen igjen. 

Vil du eller noen du kjenner stå på eller gå av epostlisten så send meg et varsel.

Hver tirsdag kl. 13 i Sagene kirke. Det er gratis. Vel møtt.

Alt godt, Stein

Følg «Beethoven og Nøkleberg» i Sagene kirke:

8. mars kl. 13
«De tre siste sonatene»
Op. 109, 110 og 111 

19. april kl. 13
Bl.a. Stormsonaten og «Sonate a la Schubert»
Op. 26, 31 nr. 2, 90 og 2 nr. 3

Datoer for mai og juni følger seinere.

Beklager, men vi kan ikke finne din posisjon pga instillingene i nettleseren din. Du må tillate autolokasjon for å kunne benytte denne funksjonaliteten:

Se instruksjoner for din nettlester under:

Internet explorer

Internet options / Privacy / Location / klikk på "Clear sites"

Chrome

Settings / Advanced / Priacy and security / Content settings / Location -> Fjern "kirken.no" fra blokkert-lista

Firefox

Options / søk etter "location" / settings / Fjern "Kirken.no" fra blokkert

Safari

Settings for this website / Location -> "Allow"