1.mai – en dag for å fortelle verden at kampen for solidaritet og nestekjærlighet handler om å takke for fortiden og å skape framtiden.
Se sendingen her:
(tilgjengelig som opptak nå)
Det årvisse festmøtet 1. mai «ARBEIDERSANGER I ORGELBRUS» gjestes i år av Oslos ordfører Marianne Borgen, i samtale med Sturla J. Stålsett, og vår egen Jørgen Foss.
Sokneprest Knut Rygh og kantor Stein Skøyeneie medvirker sammen med sangeren Øyvind Michelsen.
(Arrangementet er en del av Hollenbach-festivalen 2021 som feirer det 130 år gamle Hollenbach-orgelet på Sagene. Orgelet trenger sårt trenger rehabilitering, gave til orgelfondet kan gis på Vipps til nummer 513005 for de som ønsker).
Arbeidersanger i orgelbrus i Sagene kirke:
Sagene og Bjølsen er fra gammelt av et bo område tuftet på nettopp solidaritet og nestekjærlighet. Lange arbeidsøkter og mye slit ved den lokale industrien langs elva bygget og formet et lokalmiljø. En moderne bydel vokste fram og et folk ble etter hvert et moderne samfunn. I dag er bydelen demografisk og sosiokulturelt sammensatt. Vi kan glede oss over et levende demokrati, et yrende mangfold og den berikelse det er i det åpne, sanne og fargerike fellesskapet vi alle er en del av.
Midt i bydelen står nordkantkatedralen – Sagene kirke. Interiøret fra 1891 vitner om en arbeidernes kirke. Det var benker og plass til «dem alle». Fattig og rik. Og kirken var full hver gang det var messe på Gråbeinsletta.
Kampdikt, musikk og korsang har vært viktige redskap i den norske arbeiderbevegelsen og på Sagene og Bjølsen. Den kraftfulle arbeidersangen har målbåret en sterk tro på rettferdighet og på framtia. Det oppleves derfor helt naturlig å trekke denne sangen inn i kirkerommet. Og la orgelet gi klangkropp til denne unike sangskatten.
To diktere er ofte sett på som Youngstorgets husdiktere, Arne Paasche Aasen (1901-78) og Kåre Holt (1916-97), begge ofte til melodier komponert av Torshovkomponisten Jolly Kramer-Johansen (1902–1968). Paasche Aasens mest kjente er nok «Seiren følger våre faner», mens Kåre Holt framfor alt huskes for «De unge slekter». Begge skal få klinge under kirkehvelvet på Sagene 1. mai.
Vi er midtveis i Hollenbach festival 2021. Den årlige orgelfestivalen som bærer navnet til han som bygget orgelet i Sagene kirke, i 1891. Albert Hollenbach fra Neuruppin i Tyskland. Orgelklangen Hollenbach skapte har i 130 år trofast fulgt alle kirkesøkende på Sagene og Bjølsen. Den historiske lyden fra orgelpipene er ikke bare festlig og høytidelig, sørgende og trøstende – den er tradisjonsbærende. Dessverre har 130 år satt sine spor. Og tilstanden har etter hvert blitt kritisk. Hollenbachfestivalen ønsker også å fokusere på Orgelkomiteens utrettelige arbeid for å skaffe midler til restaurering, ombygging og nybygg. Bidra gjerne! Vipps din skjerv til 513005. Eller ta kontakt med kirke/menighetskontoret for annen måte å gi en orgelgave. Se også info på Sagenkirke.no
1.mai-festen i Sagene kirke er i samarbeid med Sagene og Torshov Arbeidersamfunn.
Teknisk tilrettelegging ved Alf Martin Lie og Peter L. Bullen.
Velkommen til alle som deltar i kveld