Fast ukeprogram i Gamle Aker kirke
Torsdag
Åpen kirke 16:00 - 18:00
Søndag
11:00 Høymesse
Tirsdag
13.00 Babysang
Se menypunkt "Hva skjer?" for detaljer.
Hvordan finne Gamle Aker kirke
Gamle Aker kirke ligger i Akersbakken 26. Gamle Aker kirkesenter ligger i Akersbakken 30. Med kollektivtransport er nærmeste stoppested Stensberggata (buss 37), Telthusbakken (buss 34 og 54) eller St. Hanshaugen (buss 21).
Kart til Gamle Aker kirke
Kart til kirkesenteret
Arkitektur og historie
Gamle Aker kirke er den eldste stående bygning i nåværende Oslo, bygget av kalkstein på 1100-tallet, antagelig ca. 1130-80, etter modell av Hallvardskatedralen – Oslos første domkirke. Kalksteinen er hentet fra området der Vår Frelsers gravlund er, samt fra øyene i Oslofjorden, og har fossiler av blekksprut. Kirken er bygget i romansk rundbuestil med svært høy kvalitet på steinhuggerarbeidet. Stilen har paralleller i tysk og nord-italiensk arkitektur. Utvendig rundt apsis i nord-kapellet er det en slange som biter seg selv i halen - Midgardsormen. Den representerer et sjeldent uttrykk for hvordan førkristen mytologi og virkelighetsforståelse brukes i et nytt kristent verdensbilde. Denne, sammen med et kors innvendig over syd-alteret, er den eneste bygningsskulpturen. Korset over syd-alteret antas å være fra da kirken ble bygget, og er slik av de eldste korsmerker på Østlandet.
I middelalderen var kirken blant de største i landet, og er aldri endret i grunnform. Den er en av våre få basilikaer med kor, sidekapeller, og vindu mot soloppgangen over altrene mot øst. Kirken lå ved den middelalderske veitraseen og pilegrimsveien vestover fra byen Oslo, og med direkte veiforbindelse til middelalderborgen Akershus.
Kirke for Aker herred, og omtalt i Borgartingsloven som en av 6 fylkeskirker i Viken. Fra 1186 og til reformasjonen var den eid av Nonneseter kloster. Aker-bønder eide den fra 1723 til den ble overtatt av Aker kommune i 1849 og av Christiania kommune i 1852.
Kirken har blitt plyndret og skadet av brann flere ganger, og var nære ved å bli revet på midten av 1800-tallet. Kirken ble restaurert på utsiden av arkitektene H.E. Schirmer og W. von Hanno i 1861, med blant annet større vinduer og nybygget tårn. Innvendig restaurering fant sted mellom 1950 og 1955, da kirken fikk sitt nåværende preg med vegger uten puss og skifergulv. Noen vinduer ble da også blendet. I 2023-2024 gjennomgikk kirken større rehabiliteringsarbeider. Nytt våpenhus i glass ble tilført, kjeller ble totalrenovert, og kirken fikk oppvarming med grønn energi gjennom bergvarme. Kirken ble også universelt tilpasset med løfteplattform og HC-toalett i kjeller.
Flere branner og plyndring har ført til tap av inventar. Ved brann etter lynnedslag i 1703 ble noen lysekroner og en jernkiste reddet. Jernkisten er nå kirkens eldste inventarstykke, fra 1656, og står i Mariakapellet. Kirken har barokk prekestol med akantusranker og døpefont i tre laget av Thomas Blix i 1715. Døpefonten er formet som et barn som bærer en skål på hodet. Et glassmaleri fra Köln i vinduet over inngangen i vest (1895) viser Jesus og den synkende Peter på vannet. I østvinduene er glassmalerier av Thorvald Moseid (1955). Glassmaleriet i korets østvindu (over alteret) viser Den Seirende Kristus.
Hovedmotivet fra den gamle altertavlen fra 1700-tallet er bevart og henger på bakveggen.
Les om Gamle Aker kirke her:
Gamle Aker kirke (petterandresen.no)