Stjernene som henger i dagens lysekroner ble trolig støpt i jernformer en gang på 1700-tallet. Den nye formen er frest i grafitt. Dette er et mineral som består av rent karbon og som har gode ildfast-egenskaper med et smeltepunkt på 6.350 grader celsius. - Vi valgte grafitt fordi det både vil gi glasset en fin overflate i tillegg til at det tåler sterk varme, sier Espen Hæg hos Myntverket.
Det er frest en støpeform og et oververktøy. Oververktøyet trenger Daniel Erlandsson på Nøstetangen Glass til å «presse ut» det flytende glasset. - Den flytende glassmassen som helles i formene holder ca. 1.160 grader, sier Daniel hos Nøstetangen, og fortsetter - Støping av glass er en ny og spennende erfaring for meg.
Det er Ingrid Austlid Rise som har laget designet til grafitt-formen. Designet er inspirert av Dannebrogordenens stjerne i støpt glass som henger i lysekronene i Kongsberg kirke i dag. Denne stjernen kom på bestilling fra Overbergamtet til ære for kongen i København, Fredrik 5. - Kongens merke går igjen flere steder i kirken og måtte naturligvis heller ikke mangle på lysekronene, sier sogneprest Reidar Aasbø.
Stjernene som henger i lysekronene i kirken i dag finnes både i klart glass og to blåtoner. - Vi støper glasspynten i en blåtone, sier Daniel og fortsetter – Den første glasspynten vi laget i 2017 var mørk lilla og fjorårets pendelokk var i klart glass, så for årets og neste års glasspynt planlegger vi å bruke begge blåfargene.
Datoen for salg av årets glasspynt er onsdag 4. desember i Kongsberg kirke. Programmet er ikke helt spikret ennå, men det blir et kveldsarrangement med åpen cafe og musikk.
Foto: Espen Hæg på Myntverket følger med på maskinen som freser støpeformen i grafitt. (foto: Thomas Hegna)
Grafittformen freses. (foto: Thomas Hegna)
Ingrid Austlid Rise har utarbeidet designet til støpeformene. (foto: Thomas Hegna)