Oppdatert 30. mars kl. 11.00
Kirken følger nasjonale, regionale og lokale råd og retningslinjer. Her kan du finne en oversikt over de anbefalingene kirken har gitt fra nasjonalt hold. Har menigheten du bor i eller skal ha seremonien i nettside, anbefaler vi at du søker etter informasjon der eller tar kontakt lokalt.
Rådene og retningslinjene fra myndighetene kan endre seg raskt. Vi vil oppdatere denne siden fortløpende.
GUDSTJENESTER
Blir det gudstjenester i påsken?
Det blir ikke ordinære gudstjenester i kirken denne påsken, men mange menigheter skal publisere sine gudstjenester digitalt, og NRK skal sende gudstjenester på TV og radio.
DÅP
Jeg skal døpe barnet mitt? Er det mulig å gjennomføre det?
Mange steder vil det være mulig å gjennomføre dåp med begrenset deltakelse, mens andre steder er alle seremonier som kirken tilbyr satt på vent. Dette er krevende for mange, så det beste rådet er å søke informasjon på den lokale kirkens nettsted eller ta kontakt med kirken der dåpen skal være. Lurer du på hvilken menighet som er din, kan du finne dette i menighetssøket nederst på denne siden.
BRYLLUP
Jeg skal gifte meg, er det mulig å gjennomføre vigselen i kirken?
Kirken ønsker i størst mulig grad å gjennomføre planlagte vigsler, ut i fra retningslinjene som er gitt av myndighetene. Det er ulikt i hvilken grad det lar seg gjøre og hvilke restriksjoner som er lokalt. Det er derfor viktig at du tar kontakt med den kirken der vigselen skal være. Det er de som kan gi deg svar på hva som er mulig i den nærmeste tiden. Lurer du på hvilken menighet som er din, kan du finne dette i menighetssøket nederst på denne siden.
GRAVFERD
Kan jeg delta i gravferd?
Rådene rundt når gravferd skjer og hvor mange som kan delta endrer seg og har lokale forskjeller. Noen setter i dødsannonsen informasjon om det er mulig å delta i begravelsen, og andre viser til informasjon på nettsiden til begravelsesbyrået. Noen menigheter legger også ut informasjon på sin nettside. Lurer du på hvilken menighet som er din, kan du finne dette i menighetssøket nederst på denne siden.
LEIR
Jeg skal på leir i sommer. Blir den avlyst?
Nå er alle leirer og andre aktiviteter avlyst for en periode. Hva som skjer framover med planlagte leirer er vanskelig å svare på. Det vil komme mer informasjon, så det viktigste er å følge med på den. Lurer du på hva som er aktuelt i din menighet, kan du se hva de har lagt ut på deres nettsider. Og hvilken menighet som er din, kan du finne i menighetssøket nederst på denne siden.
KONFIRMASJON
Jeg har en sønn som skal konfirmeres i mai. Blir det gjennomført konfirmasjoner da?
Kirken nasjonalt har anbefalt at menighetene utsetter alle vårens konfirmasjoner til etter sommerferien, og de fleste setter opp ny dato i august eller september. Vi forstår at det er krevende for mange som har gledet seg til konfirmasjon og feiring med familien.
Kirken lokalt jobber med å gi informasjon om hvordan konfirmasjonsundervisningen endres og skal gi en ny foreløpig dato for konfirmasjon. Hvis du om noen dager ikke har fått beskjed, se på menighetens nettside eller ta kontakt med de som har ansvar for konfirmasjonsopplegget lokalt. Lurer du på hvilken menighet som er din, kan du finne dette i menighetssøket nederst på denne siden.
ANDRE ARRANGEMENT I KIRKEN
Det er et planlagt arrangement jeg har lyst å gå på. Når får jeg vite om det gjennomføres?
Akkurat nå er alle fysiske gudstjenester i Norge avlyst, men mange kirker sender direkte på facebook. Vi vil åpne kirkedørene så snart som mulig. Inntil videre er det er dessverre vanskelig å si når planlagte arrangementer kan gjenopptas.
Følg lokale råd for å holde deg oppdatert på situasjonen i din kirke eller kommune. Lurer du på hvilken menighet som er din, kan du finne dette i menighetssøket nederst på denne siden.
RÅD FOR Å UNNGÅ SMITTE
Jeg er frisk, men bekymret for å spre smitte. Hva kan jeg gjøre?
Vi må ta hensyn til hverandre. Dette er noen råd for å redusere smitterisiko:
- Hold god håndhygiene, enten håndvask med såpe og vann eller desinfeksjonssprit. Mange har antibac tilgjengelig ved inngangen, som f.eks. butikker – bruk muligheten.
- Hold deg oppdatert på generelle hygieneråd, og les f.eks. plakater med håndvask-tips.
- Unngå nærkontakt med andre, og hold deg mest mulig hjemme.
- Unngå håndhilsing og klemming.
- Ta hensyn til de du har rundt deg.