Messe med dypdykk - våren 2025

Et dypdykk i spennende temaer - annenhver søndag kl. 18.00

Messe med dypdykk - våren 2025

Messe med dypdykk er et gudstjenestetilbud vi har utviklet i Nidelven menighet. Her gjør vi et dypdykk i ulike temaer og vier disse god plass i preken. Etter gudstjenesten samles vi til felles samtale over dagens tema med en kopp kaffe og te.

VÅRENS TEMAER OG DATOER ER: 

19.januar, Hoeggen kirke kl. 18.00 (Tårnrommet)

TEMA: Film: Matteusevangeliet

Innleder: Eiv Rindal

Liturg: Marianne Bryhn Steinnes

Dette blir en annerledes kveld på Messe med dypdykk. Vi skal se filmen «Matteusevangeliet» regissert av Pier Paolo Pasolini i 1964. Filmen er blitt en klassiker, men vakte oppsikt da den kom ut ettersom Pasolini var kjent som både kommunist og ateist. Pasolini trodde ikke på Jesus som Guds sønn, men han trodde at «menneskeligheten i han hadde antatt en så høy, streng og ideal form, at den nådde ut over de sedvanlige begreper om menneskeligheten». Manuset til filmen er rett og slett dialogene i Matteusevangeliet, ingenting er lagt til eller tatt ut (italiensk tale med engelsk undertekst). Filmen varer i 2t 17m. Vi setter frem kveldsmat som kan inntas mens vi ser filmen og avslutter med en kort nattverdsfeiring rundt alterringen.

 

 2.februar, Tempe kirke kl. 18.00

TEMA: Den troende kroppen – Pust & Bønn

Predikant og liturg: Ranveig Dahle Svanholm

“Vær stille et øyeblikk ... Nå fikk du svar på din bønn. Og nå fikk du et bønnesvar til. Og nå et til. Hver gang vi trekker pusten, få vi bønnesvar, for den grunnleggende bønnen i tilværelsen lyder: Gud, gi meg liv. Enhver utånding, når vi tømmer lungene, er en overgivelse til Gud. Jeg stoler på at jeg får et åndedrag til. Enhver innånding er en takk til Gud: Takk, gode Gud, for at du ga meg liv også denne gangen. Det er ikke rart at pusten er et av de vanligste bildene på bønn, i kristendommen og i andre religioner.” Slik innleder den svenske erkebiskopen Martin Modéus sin bok Bønnen som alltid er der (2022). I et samfunn og i ei kirke som i stor grad henvender seg til hodet og tanken, skal vi denne kvelden vende blikket mot den troende kroppen - nærmere bestemt pusten og bønnen.

 

16.februar, Tempe kirke kl. 18.00

TEMA: Den troende kroppen – Stillhet & Meditasjon

Liturger: Ranveig Dahle Svanholm & Hilde-Anette Løvenskiold Grüner

“I Guds stillhet får jeg være, taus og ordløs, uten krav. Klare himler, åpne dager; her en strand ved nådens hav.” Sitatet er fra svensk biskop emeritus Jonas Jonson.

Retreater er forskjellige. Men fellesnevneren er stillhet, eller nærmere bestemt: taushet. Tausheten er retreatens tydeligste kjennetegn og viktigste virkemiddel. På en retreat er man tause sammen - hele, eller deler av tiden.

Med blikket fortsatt vendt mot den troende kroppen, skal vi denne kvelden ha en litt annerledes messe med dypdykk. Vi skal ikke snakke om retreat, stillhet og meditasjon, men praktisere det. Sammen skal vi erfare hvordan stillheten og meditasjonen virker i oss og vår troende kropp.

 

2.mars, Tempe kirke kl. 18.00

TEMA: Hartmut Rosa – Mening og resonans

Predikant og liturg: Joakim Skousgaard Johnsen

Hva er det gode liv? I en tid hvor flere og flere opplever isolasjon, angst, depresjon og utbrenthet blir dette spørsmålet mere og mere presserende. For selv om vi lever i en tid med velstand og vekst og muligheter som aldri før, så kan vi fortsatt føle at vi savner noe. Vi kjenner i høyere og høyere grad en avkobling fra verden. Vi savner resonans, sier den tyske sosiolog Hartmut Rosa. Vi savner å kjenne at vi bor i en syngende verden, en verden som taler til oss og gir oss mening og glede. For å høre denne sangen kreves det at vi gir oss tid til også å lytte til den, men hvor finner vi denne tiden i et samfunn hvor nettopp tid synes å være en mangelvare? Og hvilken rolle kan kirken og det kristne budskap spille i skapelsen av disse resonansrommene? Dette og mye mere ser vi nærmere på denne kvelden, hvor vi tar et dypdykk i Hartmut Rosas resonanstenkning.

 

16. mars, Tempe kirke kl. 18.00

TEMA: Hinsides tro

Predikant og liturg: Marianne Bryhn Steinnes

Paul Hessert skrev i 1993 boken Christ and the end of meaning. Vi mennesker strukturerer livene våre rundt mening. Både konservativ og liberal teologi tilbyr verden «meningsfull kristendom». Men, sier Hessert, kjernen i kristendommen – en korsfestet Kristus – velter om på alt som er meningsfullt. Det er en absurd tanke! Heller inviterer han oss inn i en erfaring av å miste mening, og å omfavne det absurde!

 

30.mars, Tempe kirke kl. 18.00

TEMA: Disability studies ser på Johannes prologen.

Predikant: Heide Thorsen

Liturg: Knut Nordeide

Vi fortsetter i rullestol gjennom bibelen, og denne gangen tar vi for oss innledning til Johannes evangeliet med briller lånt fra disability studies: Vi pusser på ordene, hvordan Johannes – og verden – tenkte på selve inkarnasjonen. Og hvordan tanker fra Johannesprologen møter f.eks. helbredelsestekster.

 

Har du ønsker eller tips om tema for dypdykk, ris eller ros? Da håper vi du tar kontakt! 

Kontaktinformasjon for Nidelven menighet

Besøks-, leverings- og postadresse:

Nidelven menighet, Nordre Risvolltun 2, 7036 Trondheim 

 

Post kan også sendes til:

Nidelven menighet, Kirkelig fellesråd i Trondheim, Postboks 2300 Torgarden, 7004 Trondheim

Fakturaadresse:
Nidelven menighet, Kirkelig fellesråd i Trondheim, Postboks 2300 Torgarden, 7004 Trondheim

Org.nr. 976998081

Ønsker du å gi en gave til menigheten? Da kan du bruke kontonummer: 4213.20.94726. Merk gjerne med "gave". Tusen takk! 

 

Åpningstider:
Tirsdag-fredag 10-14

Felles sentralbord: Tlf. 994 36 000

E-post: post.nidelven@kirken.no

Beklager, men vi kan ikke finne din posisjon pga instillingene i nettleseren din. Du må tillate autolokasjon for å kunne benytte denne funksjonaliteten:

Se instruksjoner for din nettlester under:

Internet explorer

Internet options / Privacy / Location / klikk på "Clear sites"

Chrome

Settings / Advanced / Priacy and security / Content settings / Location -> Fjern "kirken.no" fra blokkert-lista

Firefox

Options / søk etter "location" / settings / Fjern "Kirken.no" fra blokkert

Safari

Settings for this website / Location -> "Allow"