- Det er helt i orden å la kirka sjøl bestemme over kirka. Men spørsmålet er hvem «kirka sjøl» er. Det er viktig at kirka ikke bare er representert av et elitestyre der vanlige folk føler de ikke har noen stemme. Det sa tidligere kirkestatsråd og nåværende stortingsrepresentant for Arbeiderpartiet, Trond Giske, under debatten.
Kirkedebatten i Arendal kino samlet 300 mennesker. I likhet med Giske var flere av deltakerne noe bekymret for at en selvstendig kirke skal bli for smal. Biskop Solveig Fiske sa det slik:
- Jeg er glad for at ordet «folkekirke» er innført i Grunnloven. For kirken må være noe mer enn et trossamfunn i smal forstand. Kirken skal være til stede i folks liv, sa hun og viste til den viktige rollen kirken fikk etter terroranslaget 22. juli 2011.
- Kirkeforliket står fast
Stortingsrepresentant Svein Harberg (H) ble av debattleder Helge Simonnes spurt om kirkeforliket står fast, eller om Stortinget kan gripe inn om kirken ikke fungerer demokratisk nok.
- Jeg kan aldri tenke meg annet enn at kirkeforliket står fast. Kirken kan være trygg på at den skal få styre seg selv, forsikret han.
Også spørsmålet om vigsel av homofile i kirken ble berørt under debatten. Ingen av deltakerne i panelsamtalen uttrykte seg kritisk til en slik ordning. Trond Giske understrekte likevel at mangfoldet i kirken må gå begge veier. De som er i mindretall må respekteres, sa han. Et liberalt diktatur er ikke noe bedre enn et konservativt diktatur, poengterte han.
I spørsmålet om kirkelig vigsel, mente Svein Harberg at kirken bør si fra seg vigselsretten fordi dette er en statlig oppgave. Det var biskop Solveig Fiske ikke enig i. For henne var det viktig at kirken er til stede ved slike viktige hendelser i folks liv.
- Møtet med kirken er avgjørende
Hva er det som skaper avstand mellom kirken og folket, ville debattleder Helge Simonnes vite. Kirkerådets direktør, Jens Petter Johnsen sa det slik:
- Folks forhold til kirken avgjøres i stor grad av hvordan de møtes i kirken. Slik sett tror jeg faktisk trosopplærings-reformen er viktigere for folks relasjon til kirken, enn skillet mellom stat og kirke er, sa Johnsen og siktet til kirkens store kontaktflate med barn og forelde.
Synlig kirke
Panelsamtalen i Arendal kino søndag var en del av det offisielle programmet under Arendalsuka. Kirken har ellers vært synlig til stede med stand under Arendalsuka som avsluttes tirsdag den 18. august. Kirken var også representert blant klimapilegrimene som fredag overleverte underskrifter og «stafettpinne» i form av en flaske rent vann til klimaminister Tine Sundtoft. Kirkevalgkampen ble blåst i gang på lørdag. Torsdag var det fremføring av barnemusikalen «Å så vakkert» i en fullsatt Trefoldighetskirke i Arendal.
Tekst og foto: Dag A. Kvarstein